Denemarken: ‘Duurzame energie heeft geen subsidie meer nodig’

Lars Christian Lilleholt, Deens minister van energie, stelt dat de duurzame energie-industrie over een paar jaar al zonder overheidssubsidie kan.

“We zijn bijna op dat punt aanbeland”, zei Lilleholt deze week in een interview. Dat meldt Bloomberg.

Eerder deze maand werd bekend dat het Duitse energiebedrijf EnBW een tender had gewonnen voor het realiseren van het offshore ‘He Dreiht’-windpark aan de Duitse kust. Het windpark is ‘s werelds eerste offshore windpark dat zonder overheidssubsidie tot stand komt.

Ook Dong Energy won drie biedingen voor offshore windparken. Twee van deze windparken worden ook zonder overheidssubsidie gerealiseerd.

Duurzame energie

Lilleholt stelt dat Denemarken aantoont dat kolen niet langer goedkoper zijn dan duurzame energiebronnen. Zo is Denemarken bijvoorbeeld het thuisland van Vestas en Dong Energy: respectievelijk ’s werelds grootste producent van windturbines en ’s werelds grootste exploitant van offshore windparken.

De Deense minister verwacht dat duurzame energiebronnen steeds aantrekkelijker worden. “Alles wijst erop dat technologie ervoor gaat zorgen dat duurzame energie steeds competitiever wordt. Vorig jaar was het nog maar de vraag of de kosten voor duurzame energie ooit zo laag konden worden dat er geen overheidssubsidie meer nodig is. Nu is de verwachting juist dat we dit punt al vrij snel zullen bereiken.”

Denemarken

Denemarken heeft zich als doel gesteld om vanaf 2050 enkel duurzame energie te gebruiken. In 2030 moet 50 procent van de totale energiebehoefte al uit duurzame energiebronnen komen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*