Is laadpaalkleven straks verleden tijd?

Goed nieuws voor elektrisch rijders: vanaf mei 2017 wordt het aantal openbare laadpunten in Noord-Brabant en Limburg met 2.480 punten uitgebreid. Zo wordt groen rijden steeds aantrekkelijker. Bovendien worden deze nieuwe, groene punten ingesteld om onnodig lang bezet houden van laadpalen te ontmoedigen. Dé oplossing tegen laadpaalkleven!

Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden. De afgelopen jaren heeft vrijwel ieder automerk een elektrisch of hybride model geïntroduceerd. Ook schakelen steeds meer bedrijven over naar een (deels) elektrisch wagenpark. En als het aan de overheid ligt, zullen er in 2025 1 miljoen elektrische auto’s op de weg zijn. “Lange tijd was het een beetje een kip-eiverhaal”, vertelt Maartje Kroese, Sales Manager Emobility bij Nuon. “Moet je eerst laadpalen aanleggen of moeten er eerst meer mensen elektrisch gaan rijden? Inmiddels weten we dat we het omslagpunt voorbij zijn en speelt die vraag niet meer: elektrisch rijden zal de komende jaren steeds vanzelfsprekender worden. Ook zorgen wij ervoor dat ons eigen wagenpark elektrificeert. Dat is heel interessant, want door het slim aan te pakken, met bijvoorbeeld laadpunten die met elkaar communiceren, en laden op momenten dat de prijs laag is of er veel duurzame energie wordt opgewekt, bied je oplossingen en voorkom je dat het een dure operatie wordt.”

De stroom van alle Nuon-laadpunten in Nederland is afkomstig van onze windparken. Zo rijd je als elektrische rijder dus echt emissievrij.

Dubbel duurzaam

Logisch dus dat ook de vraag naar laadpunten de komende jaren alleen maar zal toenemen. Daarom besloten de provincies Noord-Brabant en Limburg een gezamenlijke aanbesteding uit te schrijven voor de aanleg van 2.480 openbare laadpunten. Net als in Amsterdam en Utrecht won Nuon deze aanbesteding. In 2009 is gestart met het plaatsen van deze laadpunten samen met Heijmans en zonder subsidie van de overheid. In totaal komen Nuons Nederlandse laadpunten daarmee op 7.000 – veel meer dan het aantal tankstations – en dit aantal zal de komende jaren nog verdubbeld worden. Vanaf mei zullen de eerste nieuwe laadpunten worden opgeleverd. Hier kun je tegen de laagste kosten tot nu toe laden: slechts 0,23 per kWh, inclusief btw. “Een betaalbaar tarief is belangrijk om elektrisch rijden verder te stimuleren”, legt Kroese uit. “Elektrische auto’s zijn dan wel duurder in aanschaf, maar goedkoper in gebruik. Bovendien laad je groene stroom. De stroom van alle openbare Nuon-laadpunten is afkomstig van onze windparken. Zo rijd je als elektrisch rijder echt emissievrij. Dubbel duurzaam dus”.

De laadpaalklever gaat betalen

Naast het laagste tarief bieden de nieuwe laadpalen elektrisch rijders nog een voordeel: dé oplossing tegen het zogeheten ‘laadpaalkleven’. Deze nieuwe problematiek; namelijk een laadpaal bezet houden terwijl de accu van de auto allang opgeladen is, wekt heel wat irritatie op. Kroese: “We weten uit ervaringscijfers in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht dat mensen vaak te lang aangekoppeld blijven op een laadpunt. Maar liefst tien procent van de laadsessies op openbare oplaadpunten duurt langer dan 24 uur. We willen deze laadpaalklevers graag bewust maken van het feit dat zij met hun gedrag andere elektrische rijders flink benadelen: die kunnen immers niet laden. Daarom wordt overdag voor elk uur dat de paal bezet wordt gehouden minimaal 1 kWh in rekening gebracht, ook al is de accu allang vol. Het is maar een kleine financiële prikkel, maar uit proeven die we in Amsterdam hebben gedaan, zien we dat het effect heeft. Daar liep het laadpaalkleven bij de bewuste palen met meer dan vijftig procent terug.”

Het aantal laadpunten in Nederland overtreft nu 3 keer al het aantal reguliere tankstations

Beschikbaar of niet? Dat zie je in de app

Het aantal laadpunten van Nuon overtreft nu al ruim het aantal reguliere tankstations. Het wordt dus steeds gemakkelijker om je elektrische auto op te laden. Maar je wil natuurlijk wel zeker weten of je je auto kunt opladen. Of een laadpaal wel of niet beschikbaar is, kun je snel checken met je smartphone. Ook Nuon heeft er een app voor, die een overzicht biedt van alle openbare laadpunten in Nederland. Van iedere paal wordt de beschikbaarheid aangegeven en het tarief voor een laadsessie vermeld. Zo weet je direct welke paal vrij is en hoef je dus niet zonder stroom te zitten. Wil je bij een specifiek punt in de buurt van je woning of je volgende afspraak opladen, dan kun je een bericht krijgen als die vrijkomt. Zo voorkom je onnodig zoeken naar een beschikbaar openbaar oplaadpunt. “Dankzij dit gemak en de zekerheid dat je niet zonder stroom komt te zitten, zorgen we ervoor dat elektrisch rijden in een stroomversnelling komt”, besluit Kroese. “Wij zijn er klaar voor!”

5 weetjes over elektrisch rijden

1. Eind februari 2017 telde Nederland 12.895 openbare laadpunten.
2. Verreweg de meest populaire volledig elektrische auto is de Tesla Model S.
3. Eind februari 2017 reden meer dan 153.000 (deels) elektrische voertuigen in Nederland op de openbare weg (waaronder personenauto’s, bussen en brom-/motorfietsen).
4. In het Nuon-windpark in Zeewolde worden 100 oude BMW i3 accu’s gebruikt om windenergie op te slaan en geleidelijk op het net te brengen.
5. Een elektrische auto is duurder in aanschaf dan een auto op benzine of diesel, maar voordeliger in het gebruik. Om dezelfde prestatie te leveren vraagt een elektrische aandrijflijn minder energie dan een andere aandrijving, en zijn de kosten van onderhoud lager. Thuis of op het werk elektrisch ‘tanken’ kost grofweg de helft van rijden op benzine of diesel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*