HalloStroom: ‘Verhuur van zonnepanelen neemt drempels weg’

HalloStroom biedt sinds 2016 zonnestroomsystemen aan via een huurconstructie. Die propositie slaat aan, want het bedrijf heeft binnen een paar maanden al tientallen zonnestroomsystemen verhuurd. Jonas Streng, medeoprichter van het florerende bedrijf, gelooft heilig in deze vorm van flexibele financiering: “Het trekt consumenten over de streep. In de toekomst zien we deze financieringssystemen ongetwijfeld terug bij meer dan alleen zonnepanelen; bijvoorbeeld bij elektrisch rijden of systemen voor warmte- en energieopslag.”

HalloStroom begon in 2016 juist met de verkoop van zonnepanelen. “We hebben veel expertise in de hoek van e-commerce. Met die kennis konden we de kosten van het offertraject bij particulieren sterk omlaag brengen, waardoor we onze klanten zonnepanelen konden aanbieden tegen gunstige tarieven”, legt Streng uit. “We kwamen echter tot de ontdekking dat deze markt al behoorlijk verzadigd was.”

Ondanks dat het bedrijf ruim 150 zonnestroomsystemen verkocht, kwam het ook tot de ontdekking dat een grote groep consumenten juist niet bediend werd met de koopconstructie die HalloStroom aanbood. Streng: “We vroegen ons af: wat is nu de meerwaarde die wij kunnen bieden? Dat bleek flexibele financiering te zijn. Veel consumenten kunnen of willen niet investeren in de aanschaf van een compleet zonnestroomsysteem. Bij deze groep biedt een huurconstructie uitkomst.”

Daarom biedt HalloStroom zonnestroomsystemen op huurbasis aan. Hierbij neemt het bedrijf alle facetten voor zijn rekening: van een plan op maat, tot de installatie, het onderhoud en de monitoring van het systeem. Daarnaast zoekt het bedrijf uit welke groene energieleverancier financieel het gunstigst is voor de resterende energiebehoefte van zijn klanten. “Zo helpen we onze klanten om hun energievoorziening te verduurzamen én te besparen op hun energierekening”, aldus Streng.

Zonnepanelen huren

Het concept van zonnepanelen huren is niet nieuw. Dat beaamt Streng: “Een SolarCity uit de Verenigde Staten is daarin natuurlijk het grote voorbeeld, die hebben deze markt echt opengebroken. Dichter bij huis gingen partijen als Zelfstroom en Solease ons voor. Maar er is niks mis met kopiëren en verbeteren.”

“De vraag vanuit de markt is erg groot”, vervolgt Streng. “Daarnaast bieden wij een transparante, vaste huurprijs gedurende de looptijd van de huurperiode en geven we de klant jaarlijks een onafhankelijk energieadvies voor het restant verbruik van stroom en gas. Daarin onderscheiden we ons van de concurrentie.”

Dat de vraag vanuit de markt groot is, blijkt uit de recente successen van HalloStroom. Het bedrijf, dat werd opgericht door slechts drie aandeelhouders, telt inmiddels negen werknemers. Daarnaast start HalloStroom een crowdfunding-propositie op DuurzaamInvesteren.nl, om verder op te schalen. Streng: “Het gaat om een propositie van € 195.000. Hiermee financieren we de eerste 40 zonnestroomsystemen, die over 2 weken allemaal geïnstalleerd en operationeel zullen zijn.”

Impact op de energietransitie

Opschaling is een logische keuze voor HalloStroom. De potentie van de propositie die het bedrijf aanbiedt, is namelijk enorm. Streng: “Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht. Je merkt bijvoorbeeld dat het een steeds grotere rol speelt in de politiek, maar je merkt het ook bij de consument. Initiatieven zoals HalloStroom gaan een enorme impact hebben op de energietransitie, omdat ze drempels wegnemen die consumenten er normaal gesproken van weerhouden om de overstap naar duurzame energie te maken.”

Tegelijkertijd is er nog een wereld te winnen, weet Streng: “Consumenten zijn gewend om maandelijks bepaalde lasten te hebben voor energie. Men moet nog aan het idee wennen dat eigen energieopwekking een stuk voordeliger kan uitpakken.”

Dat financiële voordeel is echter in bijna alle gevallen aanwezig. “De huur van een zonnestroomsysteem is tegenwoordig bijna altijd lager dan de besparing op je energierekening”, stelt Streng. “In de nabije toekomst kunnen we zelfs garanties op dit financiële voordeel geven: een bepaald aantal kilowattuur, voor een bepaalde prijs. Op die manier kan je consumenten echt zekerheid bieden en dan kan het heel hard gaan.”

Zekerheid

Om die zekerheid te bieden, ligt er voor de overheid echter ook een schone taak weggelegd, stelt Streng. “Er is nog geen eenduidig beleid geweest op het gebied van duurzame energie, terwijl dat juist heel belangrijk is. Investeringszekerheid is essentieel, maar er heerst bijvoorbeeld nog steeds onduidelijkheid rondom de salderingsregeling. Dit weerhoudt mensen ervan om investeringen te doen. Dat merken we ook bij onze consumenten; die wachten liever toch nog even met de aanschaf van zonnepanelen, om af te wachten met welke plannen Jesse Klaver op de proppen komt.”

Ondanks dat ziet de toekomst van HalloStroom er rooskleurig uit. “We willen dit jaar naar de 500 geïnstalleerde systemen”, besluit Streng. “Om over drie jaar tegen de 5.000 systemen aan te zitten.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*