Volkswagen en BMW versnellen productie van elektrische auto

Twee grote Duitse fabrikanten willen snel extra geld investeren in stekkerauto’s. Volkswagen gaat zijn e-budget verdrievoudigen, terwijl BMW dit jaar al honderdduizend elektrische voertuigen wil verkopen. Dit laatste doel was aanvankelijk voor 2020 gesteld, maar is met drie jaar vervroegd. Tevens komt er met Faraday Future een grote Chinese tegenhanger van Tesla op de markt, die op grote schaal e-voertuigen wil produceren.

Volkswagen, ’s wereld grootste autoproducent in 2016, wil door extra investeringen in alternatieve aandrijflijnen zijn sjoemel-imago kwijtraken. Het jaarlijkse budget voor stekkerauto’s wordt dan ook verhoogd van drie naar negen miljard euro. Een deel van dat geld is bestemd voor de productie van voertuigen op andere duurzame brandstoffen.

De verhoging van het budget moet resulteren een zo’n dertig verschillende elektrische Volkswagens in 2025. Naast de investeringen in alternatieve brandstoffen, willen de Duitsers extra geld vrijmaken voor de ontwikkeling van zuinigere verbrandingsmotoren (zowel benzine als diesel).

BMW

Ook BMW vergroot zijn aandacht voor de elektrische markt. Het Beierse bedrijf verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n twintigduizend auto’s met stekker. Dat moeten er over het gehele jaar ongeveer honderdduizend worden. Dat zei topman Harald Krüger in een interview met het dagblad Frankfurter Allgemeine. Onder meer de komst van nieuwe plug-in hybrides moet zorgen voor groei van het aantal verkochte e-BMW’s in de komende kwartalen.

Ondanks de forse investeringen gelooft de fabrikant uit München dat de dieselauto nog jaren mee kan. Het VW-sjoemelschandaal uit het najaar van 2015 heeft volgens Krüger niet geleid tot de verkoop van minder BMW’s op diesel. “Niets wijst op de dood van de diesel. De schone diesel heeft nog een lange toekomst voor zich.” Het aantal verkochte voertuigen stijgt en de restwaarde van dergelijke auto’s blijft volgens hem stabiel.

Tegenhanger van Tesla

De traditionele fabrikanten krijgen in de elektrische markt concurrentie uit Chinese hoek de komende jaren. Miljardair Jia Yueting investeert forse bedragen in het bedrijf Faraday Future, dat volledige elektrische auto’s gaat ontwikkelen. Het wil tegenhanger worden van Tesla en heeft diverse medewerkers in dienst die eerder voor het Amerikaanse bedrijf van Elon Musk werkten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*