Tennet, Vandebron en IBM koppelen elektrische auto’s via blockchain

Tennet en Vandebron gaan batterijen van elektrische auto’s inzetten op de balanceringsmarkt voor het stroomnet. Bijzonder: de uitwisseling vindt plaats via blockchain.

Als Transmissie System Operator (TSO) is Tennet verantwoordelijk voor de balanshandhaving op het Nederlandse stroomnet. Om een continue levering van elektriciteit te garanderen, moeten vraag en aanbod 24 uur per dag in balans zijn.

Duurzame stroombronnen hebben een grillig aanbod. Tegelijkertijd zijn er in de toekomst waarschijnlijk minder conventionele centrales beschikbaar om de pieken en dalen op het net op te vangen. Kleinere, decentrale batterijen kunnen dan soelaas bieden, verwacht Tennet.

Duurzame energie

De balanceringsmarkt wordt tot nu toe vooral bediend door grotere partijen. Tennet onderzoekt of met blockchaintechnologie het aantal spelers kan worden vergroot. Dat moet leiden tot betere prijsvorming. Ook wordt Tennet daarmee minder afhankelijk van conventionele, fossiele elektriciteitscentrales.

Tennet wil deze markt ook openen voor gedecentraliseerde flexibiliteit. Voor deze integratie start Tennet een pilot met blockchain, gebaseerd op de open source Hyperledger software, dat vele kleinschalige batterijen koppelt aan de reguliere Tennet biedladder en systemen voor balanceringsvermogen.

In deze pilot levert Vandebron vermogen afkomstig uit het opladen van de elektrische auto’s van klanten. Dit gebeurt door, tijdens het laden, op verzoek van Tennet te starten of stoppen met laden. Vandebron heeft hiervoor een algoritme ontwikkeld dat dit op een intelligente manier doet. Klanten van Vandebron krijgen een vergoeding voor de geleverde flexibiliteit, zonder concessies te hoeven doen op het gewenste gebruik van de auto.

Blockchain

Eerder dit jaar startte Tennet een pilot met een aantal partijen voor het leveren van primair reservevermogen. Voor deze pilot met Vandebron wordt voor het eerst blockchain ingezet. Gefaciliteerd door IBM, wordt een toepassing gebouwd op basis van de open source Hyperledger-blockchainsoftware.

Tennet verwacht dat het gebruik van blockchain leidt tot zekerheid van het aanbod en het inzicht in de geactiveerde decentrale flexibiliteit, terwijl het consumenten en energiegebruikers helpt om hun flexibiliteit aan de markt ter beschikking te stellen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*