Meer belangstelling elektrische auto’s

Met 2.146 nieuwe elektrische auto’s in de periode januari tot en met maart zijn er bijna twee keer zoveel volledig elektrische auto’s in Nederland verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

De wijzigingen in de bijtelling en het beschikbaar komen van modellen met een grotere actieradius liggen hieraan ten grondslag. Werden in het eerste kwartaal van 2016 nog 1.161 exemplaren op kenteken gezet, dit jaar zijn er dat 2.146 stuks. Volledig elektrische auto’s vormen nog de enige uitzondering op de algemene bijtelling van 22 procent bij zakelijk gebruik. Een elektrische auto wordt voor 4 procent bijgeteld.

Plug-in

Waar plug-in hybrides om belastingtechnische redenen de afgelopen jaren immens populair waren, is die verkoop met maar liefst 70 procent teruggelopen. Kijken we naar heel Europa dan zitten de elektrische auto’s met 49 procent in de lift en plug-in hybrides scoren 13 procent meer.

Prikkel

Natuur en Milieu heeft een onderzoek gedaan naar de uitstoot van leaseauto’s en komt tot de conclusie dat die afgelopen jaar al is toegenomen vanwege de afgezwakte prikkel in de bijtelling om meer zuinige auto’s te verkopen. De organisatie concludeert wederom een groot verschil tussen de door de fabrikant (volgens de opgelegde norm van de Europese Unie) opgegeven brandstofverbruik en het daadwerkelijke praktijkverbruik. Dat verschil is verreweg het grootste bij plug-in hybrides en die werden nu juist fiscaal enorm gestimuleerd de afgelopen jaren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*