Eerste 44-tons elektrische truck gaat rijden bij Boonstra

Na lang wachten is het zover, de eerste 44-tons elektrische truck ter wereld is in gebruik genomen door Boonstra Transport. Reeds in oktober 2015 kondigde de logistiek dienstverlener uit het Friese Haulerwijk trots de aankoop van deze bijzondere truck aan. “Het is allemaal wat anders gelopen” zegt Boonstra, “maar de truck is er en wat een bijzonder stuk techniek! Kennelijk duren goede ontwikkelingen lang.”

Unieke elektrische truck

De truck is uniek, een volledig elektrische trekker van 44 ton werd nog nooit eerder gebouwd. Er zijn al verschillende elektrische trucks maar die bevinden zich in het lagere segment tot 26 ton of zijn niet geschikt voor gebruik op de openbare weg.

Techniek

Ook de techniek is bijzonder te noemen. Met een accupakket van 173 kWh heeft de truck een bereik van 130 km en met een koppel van 11.000 nm aan de wielen komt de truck zelfs vol beladen goed mee in het verkeer. De Lithium batterijen kunnen 9.000 volle beladingen doorstaan. “Tegen de tijd dat we die hebben gehad zal de techniek sprongen verder zijn” verwacht Boonstra. Ook noemenswaardig is dat de truck overal geladen kan worden waar een krachtstroom aansluiting is. “De techniek die normaal in een laadpaal zit is door leverancier FRAMO in de truck gebouwd”.

Boonstra en duurzaamheid

De afgelopen jaren heeft Boonstra veel in duurzaamheid geïnvesteerd. Zo zijn alle opslagloodsen energieneutraal gemaakt door gebruik van zonnepanelen en aardwarmte. Daarnaast heeft de logistiek dienstverlener een vaste chauffeurscoach aangesteld om chauffeurs te begeleiden in zuinig en defensief rijden. Tot slot zijn er plannen om de werkplaats te vernieuwen waarbij ook deze voorziening energieneutraal gemaakt zal worden.

Ondersteund

In de ontwikkeling van de elektrische trekker is Boonstra ondersteund door een aantal vaste leveranciers, te weten; TVM, DLL, Michelin, Slump Oil, Art-Systems en Wijlhuizen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*