Seijsener bouwt in Amsterdam hypermodern elektrisch varen laadstation voor beroepsvaart en particulieren

De E-Harbour aan de Duivendrechtsevaart in Amsterdam is een uniek project in de (jacht)-havenwereld. Niet te ver van het centrum kan straks worden opgeladen door 65 rondvaartboten, groot en klein, die immers vanaf 2020 uitstootvrij dienen te zijn. Ook particulieren kunnen er terecht. De geavanceerde beheerstechniek voor deze E-Harbour vormt een blauwdruk voor toekomstige E-jachthavens.

Het door HBC Partner in Business Seijsener ontworpen elektrisch systeem wordt gevoed vanuit een superkrachtige 1000 kVa transformator op de wal. Ter indicatie: bij jachthavens in Nederland met 1000 ligplaatsen praten we meestal over ca. 250 kVA.

Polsdikke kabels brengen de stroom zonder verticale bochten naar sectiekasten . Deze kasten zijn niet op, maar in het steigerdek gebouwd. Minder kans dus op beschadiging bij aanvaring. Vanuit de sectiekasten worden 17 slanke zuilen met stopcontacten gevoed.

Met de voorhoudkaart die ieder schip krijgt, kan het “eigen” stopcontact in- en uitgeschakeld worden. Elk stopcontact heeft een eigen meetsysteem, dat gekoppeld is aan een beheersysteem. De meterstanden, de laadstatus en andere gegevens kunnen via een app door bevoegde personen worden uitgelezen. Dat is niet alleen prettig voor de rederij, maar ook bij service, bijvoorbeeld om een eventuele stroomuitval (totaal of per stopcontact) snel te herkennen en op te lossen.

Daarnaast meet het systeem continu de belasting van de trafo en zorgt ervoor dat het gecontracteerde vermogen van Liander niet wordt overschreden. Dit kan een kostbare naheffing voorkomen die zou worden opgelegd als (incidenteel) meer vermogen blijkt te zijn afgenomen dan via het contract is vastgelegd. Zo ontzorgt Seijsener. Meting, controle, service en kostenbeheersing worden optimaal in één pakket gecombineerd.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*