Elektrische deelauto’s zijn nu nog brug te ver

Bron: www.automobielmanagement.nl

Zowel elektrische auto’s als het delen van auto’s zijn ontwikkelingen in opkomst. De combinatie levert veel maatschappelijke voordelen op, maar is nog niet vanzelfsprekend.

Dit blijkt uit een rapport opgesteld in het kader van de Green Deal Autodelen naar de kansen en belemmeringen van elektrisch autodelen. Elektrisch autodelen is op termijn kansrijk, omdat het goed mogelijk is dat elektrisch rijden doorbreekt. De deelauto wordt dan ‘vanzelf’ elektrisch’. De grootste belemmeringen liggen op dit moment op het vlak van consumentengedrag en op het rond krijgen van de business case.

Dubbele gedragsverandering

De stap om te gaan autodelen is al best groot, gezien het nog relatief kleine aantal mensen dat dit al doet. Overgaan op elektrisch rijden is ook een forse stap. Voor een selecte groep is de combinatie interessant, voor hen brengt autodelen de meestal flink duurdere elektrische auto rijden opeens binnen bereik. Voor de meeste mensen is een dubbele gedragsverandering echter teveel gevraagd.

Bovendien zijn de kosten van elektrisch rijden hoger en er zijn veel financiële onzekerheden. Voor aanbieders is het daardoor lastig om de business case van elektrische autodelen rond te krijgen. “Onze klanten accepteren geen extra kosten voor een elektrische deelauto en bovendien zijn er veel praktische zaken die om extra logistieke handling vragen.” is de ervaring van aanbieders. Veel bestaande elektrische deelconcepten zijn afhankelijk van subsidie, terwijl autodelen op grotere schaal al geruime tijd subsidieloos wordt aangeboden.

“Elektrische deelautoconcepten werken vooral goed bij vaste gebruikers. Incidentele autogebruikers kiezen voor een conventionele auto omdat ze weten hoe deze werkt en dat ze hun bestemming weten te bereiken zonder oplaad onderbreking onderweg.” aldus diverse aanbieders.

Transitiepad naar elektrisch autodelen

De verwachting is dat op termijn de kosten van elektrische auto’s gaan dalen, de actieradius zal toenemen, er meer snelladers zullen komen en meer mensen elektrisch rijden gaan omarmen. De business case voor elektrisch delen komt daarmee wél binnen handbereik. Wanneer overheden elektrisch rijden en autodelen onafhankelijk van elkaar stimuleren, zouden deze twee ontwikkelingen elkaar zeker kunnen gaan vinden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*