België-Nu ook fiscale vergoeding voor snelle elektrische fiets

Door: Nico Tanghe  www.standaard.be

Snelle elektrische fietsen of speed pedelecs worden voortaan fiscaal gelijkgesteld met de gewone fiets. Dat besliste de ministerraad. Dit is wat u straks als fietsvergoeding kunt krijgen.

Werknemers kunnen in veel sectoren een fietsvergoeding krijgen als ze met de fiets naar het werk rijden. Sommige werkgevers gaven een fietsvergoeding voor speed pedelecs, anderen deden dat niet. Maar daar komt nu verandering in.

Met de voorgestelde wetswijziging wordt de fietsvergoeding van 0,23 euro/km voor het woon-werkverkeer uitgebreid naar de gebruikers van speed pedelecs. De regeling treedt vanaf dit jaar in werking.

Tot 45 km per uur

De elektrische fiets is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig en wordt vaak ingeschakeld voor woon-werkverkeer. Eén op de drie fietsen die vandaag verkocht wordt, is al uitgerust met een elektrische hulpmotor. Momenteel zijn er naast de klassieke elektrische fietsen, die een snelheid tot 25 km per uur kunnen halen, ook types van tweewielers te koop die snelheden kunnen halen tot 45 kilometer per uur, de zogenaamde speed pedelecs.

Als gevolg van een wijziging in de wegcode eind 2016 vallen deze fietsen echter onder de categorie van de bromfietsen. Zo moet men deze fietsen inschrijven en worden ze uitgerust met een aangepaste nummerplaat. Daardoor zouden gebruikers geen recht hebben op de belastingvoordelen die gelden voor fietsers. Met de voorgestelde wetswijziging wordt de fietsvergoeding van 0,23 euro/km voor het woon-werkverkeer uitgebreid naar de gebruikers van alle types elektrische fietsen.

Ook fiscale aftrek voor werkgevers

Naast de belastingvrijstelling voor de fietsvergoeding bij woon-werk verkeer, zullen werkgevers die een speed pedelec ter beschikking stellen als bedrijfsfiets ook kunnen genieten van 120 procent aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting. Een werknemer die een speed pedelec ter beschikking krijgt van zijn werkgever zal niet belast worden op een voordeel van alle aard.

‘We willen het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer om evidente redenen aanmoedigen, ongeacht het type fiets. Dankzij deze fiscale gelijkstelling gelden de voordelen voortaan ook voor snelle elektrische fietsen’, benadrukt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een persbericht.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*