Goed kijken naar chauffeursjob bij overgang naar autonome trucks

Bron: www.ttm.nl

Trucks die (deels) autonoom rijden komen er sneller aan dan iedereen denkt, misschien al binnen 10 jaar. De overgang naar autonoom rijden moet goed begeleid worden, ook als het gaat om chauffeurs en hun banen. Dat blijkt uit een rapport van International Transport Forum, waar ook de Europese chauffeursvakbond ITWF aan meewerkte.

De autonome truck gaat ontegenzeggelijk een enorme impact hebben op het vak van chauffeur. Mogelijk neemt de vraag naar chauffeurs af met 50 tot 70 procent in 2030. Er wordt in het rapport ook gesproken van een verlies aan banen van 4,4 miljoen op een totaal van 6,4 miljoen chauffeursbanen.


Daarmee lijkt de chauffeur in het verdomhoekje te zitten, maar juist dat is wat de partijen willen voorkomen. Een van de adviezen die in het ITF rapport worden gedaan is het instellen van een adviesraad die gevolgen op de arbeidsmarkt verder in kaart brengt en advies geeft over hoe hier mee om te gaan. Ook wordt er gedacht aan een geleidelijke invoering van autonome trucks, om niet een hele beroepsgroep ineens met een probleem op te zadelen. José Viegas, secretaris-generaal van ITF: “We moeten ons nu voorbereiden op de mogelijk negatieve impact op banen in het transport. Dat zal de risico’s voor werkgevers en werknemers verkleinen in het geval de transitie nog sneller gaat dan nu het geval lijkt.”
Het rapport suggereert zelf al omscholingstrajecten voor chauffeurs. “De vooruitgang van technologie heeft voordelen voor velen en die moeten gelijk verdeeld worden voor iedereen, ook voor chauffeurs. Dit rapport is een tijdig onderzoek naar hoe transitie en omscholing kan plaatsvinden. De aanbevelingen helpen overheden om tijdig maatregelen te treffen voor getroffen chauffeurs”, aldus  Steve Cotton van ITWF.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*