Bron: www.limburg-actueel.be
Stad Genk is sinds 2016 resoluut de weg ingeslagen van vergroening van het stedelijk wagenpark. Later jaar worden nog vier dieselvoertuigen vervangen door CNG-wagens en dan zal de teller staan op bijna één derde van het totaal. Het is de bedoeling om op termijn alle personen- en bestelwagens te vervangen door een alternatief dat het milieu zo weinig mogelijk belast: elektrisch, hybride of CNG. Voor het machinepark van de uitvoerende technische diensten is dit minder evident, maar toch beschikt de stedelijke groendienst ook al over enkele machines op batterij in plaats van brandstof.
Stad Genk beschikt over een wagenpark van zo’n 91 personen- en bestelwagens tot 3,5 ton (de technische diensten niet meegeteld.) Dat wagenpark wordt de laatste jaren stelselmatig ‘vergroend’ en het is de bedoeling om gefaseerd de dieselmotor op termijn volledig te bannen.
“Als we onze inwoners en bedrijven steeds meer willen aansporen tot een duurzamere mobiliteit en tot gedragsverandering om het milieu te sparen en klimaatverandering tegen te gaan, dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven”, vindt schepen Ali Caglar. “Vandaar dat we beslisten om voor het stedelijk wagenpark geen enkele dieselwagen meer aan te schaffen, maar steeds te kiezen voor een minder milieubelastend alternatief. Afhankelijk van het gebruik en het doel kan dat een hybride, volledig elektrische of een CNG-wagen zijn.”
Op dit moment staat de teller op 23: zes hybride dienstwagens, vijf elektrische wagens en al twaalf CNG-voertuigen. Dit jaar staat de vervanging van nog eens vier dieselwagens door CNG-voertuigen op de planning en daarmee zal de vervanging al voor bijna een derde gerealiseerd zijn. Het machinepark van de uitvoerende technische diensten vergroenen is een grotere uitdaging. “Voor de machines en voertuigen die we bijvoorbeeld inzetten in het kader van de reiniging of het groenonderhoud, is het niet zo evident een milieuvriendelijk alternatief te vinden. Toch werkt onze groendienst bijvoorbeeld al met enkele machines op batterij in plaats van de vroegere exemplaren op diesel.”
Elektrische dienstfietsen
Heel wat van die nieuwe dienstvoertuigen kregen overigens een aangepaste bestickering. “Zo dragen we ons steentje bij tot het promoten van deze alternatieven”, vervolgt de schepen. “Verder hebben we ons dienstfietsensysteem uitgebreid. Hier merken we dat de opname van elektrische fietsen in het aanbod de dienstfiets gevoelig aan populariteit heeft doen winnen. Medewerkers ervaren de elektrische dienstfiets als een prima alternatief voor een auto om bijvoorbeeld naar een vergadering op een andere stadslocatie te gaan.” Ook het OCMW plant dit jaar nog de aanschaf van 10 elektrische dienstfietsen voor bijvoorbeeld huisbezoeken en vergaderingen binnen Genk.
Laat een reactie achter