‘In 2020 rijdt 1 auto op 5 elektrisch’

Door: Karsten Lemmens                   www.standaard.be

Het tijdperk van de verbrandingsmotor is voorbij, zegt de topman van Febiac. De elektrische toekomst komt er snel aan.

‘Ik verwacht dat 20 procent van onze autoverkoop in 2020 elektrisch is’. Die opmerkelijke uitspraak deed Thierry van Kan, afscheidnemend voorzitter van de automobielfederatie Febiac, in De Tijd. ‘Dieselgate heeft iedereen wakker geschud: elektriciteit is onvermijdelijk. Het tijdperk van de petrol is voorbij.’

Dat betekent dat er over amper drie jaar zo’n 100.000 elektrische wagens moeten worden verkocht op een totaal van een half miljoen auto’s. Een ambitieus cijfer, wetende dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar slechts 1.253 elektrische auto’s werden verkocht in ons land. De Vlaamse regering heeft tot doel gesteld om tegen 2020 100.000 milieuvriendelijke auto’s op de baan zijn, waarvan 60.000 elektrische. Meer laadpalen en premies voor elektrische wagens moeten daarbij helpen.

Volgens van Kan is die elektrische toekomst zeker haalbaar. Na het dieselgate-schandaal hebben de autofabrikanten naar een hogere versnelling geschakeld in de ontwikkeling van elektrische wagens. ‘Alle merken zijn elektrische wagens aan het voorbereiden.’

Dieselverbod

De auto-lobbyist toont zich zelfs voorstander van lage-emissiezones zoals die van Antwerpen, en zelfs van een volledig dieselverbod. ‘Als Antwerpen zou zeggen dat het binnen tien jaar een dieselverbod invoert, dan applaudisseren wij’, klinkt het. ‘Want dan zullen wij meer auto’s verkopen. En de bedrijven zullen aan de deur van het stadhuis aankloppen om laadpalen te mogen installeren.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*