Gedoe om elektrische laadpaal voor taxi‘s die het nog niet doet

Door: Frits Poelman                  www.dvhn.nl

De aansluiting van een elektrische laadpaal voor taxi’s, volgende week, leidt tot gedoe op de taxistandplaats bij het Hoofdstation in Groningen.

Taxichauffeurs draaiden woensdag spontaan de wachtrij om. Daardoor staan elektrische taxi’s straks niet meer vooraan, maar achteraan.

De twee parkeerplekken bij de laadpaal -aan de voorkant van de rij wachtende taxi’s- zijn woensdag afgekruist en daarmee het exclusieve domein van elektrische taxi’s. In Groningen rijden momenteel vier van die auto’s voor drie bedrijven.

Volgens andere chauffeurs heeft de gemeente alleen overleg over de laadpaal gevoerd met de vijf grootste bedrijven en niet met hun via het stedelijk Taxi Overleg.

Elektrische taxi’s krijgen het mooiste plekje

Door het omdraaien van de wachtrij staan de elektrische taxi’s nu achteraan, maar in de praktijk hebben ze nog wel het mooiste plekje. De chauffeurs zijn bang dat hun ‘elektrische’ collega’s na het laden blijven staan en niet meer eerlijk hun plek opzoeken in de rij.

Wettelijk mag iedereen de taxi kiezen die hij of zij wil, maar in de praktijk verwijzen taxichauffeurs naar hun collega’s die het langst wacht.

Met twee maten meten

Volgens de chauffeurs meet de gemeente met twee maten door elektrische taxi’s het mooiste plekje te geven. ,,Zeker zo lang de meeste elektrische auto’s geen lange ritten kunnen maken door de beperkte actieradius’’, aldus enkele chauffeurs. ,,Elektrisch rijden is mooi en zal ook wel de toekomst zijn, maar nu kan het technisch lang niet altijd en financieel al helemaal niet.’’

De laadpaal, die volgende week wordt aangesloten, is volgens de gemeente een initiatief van taxi Zebra. De lokale energiecoöperatie Grunneger Power voorziet de paal van duurzame stroom.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*