Is elektrisch rijden nou écht beter voor het milieu?

Driving a car in a a city with a traffic jam at night during the rush hour, view from inside the car, proceeding slow in a line with red tail lights. Blurred streets lights on the background. Night dark tones with Instagram style colors.

Door: Leroy van den Berg                  www.manners.nl

Het is steeds vaker een onderwerp van discussie tussen petrolheads en liefhebbers van elektrisch rijden: is rondkarren in een op accu’s gedreven voertuig daadwerkelijk zuiniger dan rijden in een auto met een verbrandingsmotor? 

In de rubriek NRC Checkt controleert de krant of eerder beweerde stellingen in andere media kloppen. Dit keer checkt NRC of het juist is dat elektrische voertuigen pas na een aantal gebruikersjaren voordeel gaan opleveren voor het milieu, zoals de Noord-Duitse regionale krant Der Nordschleswiger beweert. De uitspraken van de Duitse krant zijn gebaseerd op het Zweedse milieu onderzoeksinstituut IVL.

De conclusie volgens het onderzoek: onder aan de streep zijn elektrische auto’s vervuilend. Een kilowattuur (kWh) aan capaciteit staat gelijk aan 150 tot 200 kilo uitstoot broeigassen. Ter vergelijking: een Nissan Leaf met een accu van 30 kWh staat gelijk aan 2,7 jaar rondrijden in een normale benzineauto. Met een Tesla (100 kWu) moet je acht jaar rijden voordat het milieu er baat bij heeft.

Nuances

Tegen NRC vertelt TNO’s Ruud Verbeek, mede-auteur van een soortgelijk onderzoek, dat dit de pret niet mag drukken. Een kleine drie jaar op een levensduur van vijftien tot twintig jaar valt volgens hem reuze mee. ‘Wij kwamen in ons onderzoek bij een accu van 24 kWh uit op een terugverdientijd van ongeveer 2,5 jaar, als je rijdt op grijze stroom. Maar als je alleen groene stroom gebruikt, is die terugverdientijd anderhalf jaar.’  Voor een Tesla is dit uiteraard een stuk langer, maar elektrisch rijden is hoe dan ook minder schadelijk voor het milieu.

Ook valt er volgens hem winst te behalen door de accu’s volledig te recyclen, wat nog lang niet altijd gebeurt. Daarbij ging het onderzoek uit van 12.000 kilometer per jaar en werden de elektrische auto’s vergeleken met nieuwe benzineauto’s die voor achttien procent op biobrandstof rijden. Zeker in het geval van een Tesla loopt het milieuvoordeel een stuk sneller op indien er meer kilometers per jaar wordt gereden, wat niet onrealistisch is.

Samengevat: ja, de productie en verwerking van elektrische auto’s is vervuilend, maar ze winnen het  te allen tijde van benzine- en dieselauto’s. De kwaliteit van accu’s wordt snel beter, waardoor het verschil steeds groter wordt. Last but not least: innovatie zorgt voor (broodnodige) verandering. De omstandigheden zijn nog niet ideaal, maar bieden hoop voor een milieuvriendelijkere toekomst.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*