Toyota en Porsche bloedserieus over elektrische modus voor LMP1-bolides: “Het is erg relevant”

Door: Wim Boekel                        www.racexpress.nl

De fabrikanten Toyota en Porsche zeggen dat de voorgestelde eis dat LMP1-bolides elke eerste kilometer na een stop voor brandstof elektrisch moeten rijden geen kunststukje is. De twee LMP1-teams in het FIA World Endurance Championship geloven dat de regel die in 2020 van kracht moet gaan, past bij de ontwikkelingen in de automotive industrie zoals de plug-in hybride technologie in de straatauto’s.

“Dit staat erg gelijk aan de plug-in hybride technologie in de straatauto’s, waar je de elektrische modus in de stad en vervolgens de interne verbrandingsmotor kan gebruiken als je op de snelweg zit”, vertelt technisch directeur van Toyota, Pascal Vasselon tegen het Engelse Autosport. “Daarom is het erg relevant.” Volgens LMP1-teambaas Andreas Seidl is de voorgeschreven regel van nul emissie een ‘logische stap voor het kampioenschap’.

“Fabrikanten zoals Toyota komen naar het WEC, vanwege de kans om haar hoge niveau aan technologie te tonen, welke relevant is voor de ontwikkeling van de straat auto’s”, onderstreepte Vasselon. “Iedereen wil kosten besparen, maar niet ten laste van het legen van de technologische tank. We willen geen Super-Dpi zijn, want dan stoppen we.” Waarmee de Fransman verwijst naar Daytona Prototypes in het IMSA SportsCar Championship, waar fabrikanten met een standaardbasis van een chassis rijden.

De ‘1 kilometer’-regel gaat hand-in-hand met het snel herladen van de batterijen van de hybride LMP1-bolides bij een pitstop. Overigens staat er ook in de regels dat deze bolides de wedstrijd in de elektrische modus moeten gaan finishen. De FIA, Automobile Club de l’Ouest willen de ontwikkelingskosten beperken door voor allee fabrikanten een standaard oplaadsysteem in te stellen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*