VIDEO-Gaat Lightyear One het gevestigde Tesla verslaan?

Door: yannickspinner                     www.apparata.nl

Deze auto zal rijden op zonne-energie.

Lightyear is een nieuw Nederlands bedrijf, voortgekomen uit het bekende Solar Team Eindhoven, en wil in 2019 hun eerste auto op de markt brengen. Deze Lightyear One zal rijden op zonne-energie en kan ook op de gebruikelijke manier opgeladen worden. Met een volle accu moet de schone auto maar liefst 800 kilometer kunnen rijden, zo meldt het bedrijf tegenover de Technische Universiteit Eindhoven.

Actieradius
Allereerst de zaken: voor bijna 120.000 euro (excl. BTW) heb je in 2019 een van de 10 exemplaren. Je moet wel snel zijn, want de eerste 5 exemplaren zijn al verkocht. Overigens is de naam van deze elektrische auto niet zomaar gekozen. Volgens de bedenkers verbruiken we op aarde jaarlijks genoeg fossiele brandstof om een lichtjaar af te leggen; bijna 10.000.000.000.000 kilometer.

De Lightyear One zal vierwielaandrijving hebben en heeft een viertal oplaadmogelijkheden. Uiteraard is het zonne-dak het unique selling point, maar daar zitten wel wat beperkingen aan. Zo zul je in Nederland jaarlijks zo’n 10.000 kilometer kunnen rijden – afhankelijk van hoe mooi de zomers zijn. Rijd je de auto in de woestijn van Nevada, dan haal je er al gauw het dubbele aantal kilometers uit.

Daarnaast kun je de Lightyear One ook gewoon aan een stopcontact (3,7 kW) hangen. Na een uurtje laden moet de auto ongeveer 40 kilometer kunnen rijden. Een uurtje opladen aan een standaard EV oplaadpunt (10 kW) brengt je al 110 kilometer van huis. Met een snellader van 75 kW moet de accu, goed voor ruim 800 kilometer, binnen een uurtje opgeladen zijn.

Oh, en staat de Lightyear One een zondagmiddag op de oprit, dan nog heeft je supermoderne bolide nut; De zonnepanelen kunnen namelijk ook elektriciteit voor je huis opwekken. Zo heb je dus altijd een portable charger bij!

Toekomst
Het team heeft grootse plannen voor hun commerciële elektrische zonne-auto, zo vertellen ze: “We willen eerst het merk neerzetten en dan de stap naar ontwikkelingslanden maken.” Allereerst wordt het dure model dus geïntroduceerd, waarvan er overigens in 2020 nog eens honderd worden afgeleverd, maar daarna moeten er ook goedkopere modellen komen.

De toekomst ziet er zonnig uit voor Lightyear, want de elektrische auto is nog steeds bezig met een opmars.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*