De Airbus Racer helikopter gaat superhard in stijl vanaf 2019

Door:  Patrick Smeets                      www.dutchcowboys.nl

Vliegtuigen zijn leuk, maar iedereen die ooit Air Wolf heeft gekeken weet dat helikopters veel vetter zijn. Zeker als ze hard gaan. Laat Airbus nou net een nieuw model hebben aangekondigd, de Racer. Die naam staat voor Rapid and Cost-Effective Rotorcraft en dat betekent dat het ding niet alleen heel snel is, maar ook nog eens duurzaam. Duurzaam met 400 kilometer per uur, welteverstaan.
Dat is net niet een record: de Europese X3 Eurocopter heeft een maximale snelheid van 487 kilometer per uur, maar die is lang niet zo goed voor het milieu. De Racer is wel gebouwd op de technologie die de snelheid van de X3 mogelijk heeft gemaakt, maar is dus ook gebouwd om efficiënt om te gaan met hoe die snelheid bereikt wordt.

Meer motoren, minder materiaal

Het geheim van de snelheid zit ‘m in de twee ‘pusher’ rotors die aan de zijkant van de helikopter zitten en zorgen voor die extra kick. Die duwen niet alleen extra mee, de manier waarop ze aan de helikopter vastzitten met zogenaamde box-wing zorgt voor extra lift.

Daarnaast is het materiaal waar de Racer van gemaakt is extra licht: het is een hybride metaal-composiet. Om het ecologisch verantwoord te maken hebben ze bij Airbus niet gekozen voor een elektrische helikopter, maar voor een ouderwetse dubbele Rolls-Royce turboprop motor. Er komt wel een ‘eco mode’ waarin één van die twee motoren wordt uitgeschakeld.

Nog even wachten

De Racer wordt vanaf 2019 gemaakt en de verwachting van Airbus is dat de helikopter in 2020 zijn eerste vlucht gaat maken. De snelheid die bereikt kan worden met dit ding maakt het de moeite waard om meer te helikopteren en minder ‘gewoon’ te vliegen.

Dat geldt zowel voor rijkelui als voor hulpdiensten, waarbij elke minuut telt en een Racer dus de reistijd bijna in twee kan racen. Je hebt natuurlijk wel minder ruimte in een helikopter dan in een privé-vliegtuig, maar toch, het heeft iets. Dat, en de Racer ziet er gaaf uit. Goed ding, dus.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*