Facebook-drone nu wel succesvol geland

Door: Daniël Verlaan          www.bright.nl

Het onbemande vliegtuig van Facebook is, na een eerdere crash, nu voor het eerst succesvol geland. De drone moet internet naar ontwikkelingslanden brengen.

De drone vloog afgelopen december voor het eerst, maar toen had hij last van de harde wind waardoor hij uiteindelijk neerstortte. De nieuwe test is wel succesvol verlopen: de drone vloog een uur en 46 minuten en landde weer netjes. Om zich te wapenen tegen de wind heeft Facebook spoilers aangebracht die de wind in goede banen leiden.

De spanwijdte van het onbemande vliegtuig is net zo groot als die van een Boeing 737 en de drone kan tot ruim 27000 meter hoog vliegen. De drone verspreidt een internetverbinding waar mensen mee kunnen verbinden, met hun laptop, telefoon of tablet.

90 dagen in de lucht

De Facebookdrone moet uiteindelijk 90 aaneengesloten dagen in de lucht kunnen blijven. Dat kan doordat het vliegtuig gebruikmaakt van zonnecellen om energie op te wekken. Niet alleen Facebook werkt aan manieren om internet naar afgelegen gebieden te krijgen. Zo heeft Google het zogeheten Project Loon, een ballon die 4G-internet verspreidt en honderd dagen in de lucht kan zweven.

Aquila's second flight

Geplaatst door Facebook Engineering op donderdag 29 juni 2017

Oneerlijke concurrentie

India is één van de landen waar Facebook zijn gratis internet aan mensen wil aanbieden, maar daar hebben de autoriteiten de dienst verboden. Volgens de Indiaanse overheid is Facebooks project voor gratis internet in India in strijd met de netneutraliteitswet.

Omdat het internet van Facebook gratis is, zou dit volgens de Indiase waakhond oneerlijke concurrentie opleveren. Via het netwerk kun je bijvoorbeeld wel toegang krijgen tot Facebook en Messenger, maar niet tot Gmail van Google. Daarvoor zou je weer moeten betalen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*