HPI in China gaat waterstofvoertuigen bouwen met brandstofcelsystemen van Hymove

Bron: www.engineersonline.nl

De Arnhemse producent van waterstof brandstofcelsystemen Hymove gaat brandstofcelsystemen ontwikkelen en produceren voor het Chinese bedrijf Huai’an Powerful Industry (HPI). De systemen zullen worden gebruikt voor de waterstofvoertuigen die het bedrijf gaat bouwen in een nieuwe fabriek bij de stad Xuyi.

Met de bouw van de nieuwe fabriek, waarin bestelbussen en kleine vrachtauto’s worden geproduceerd, is een investering van bijna 400 miljoen euro gemoeid. Hymove zal het ontwerp en de engineering van de brandstofcelsystemen voor de voertuigen op zich nemen en de productiefaciliteit opzetten bij de fabriek in China. Op termijn moet die jaarlijks 20 000 waterstofvoertuigen afleveren.
Hymove werd in 2016 door HPI benaderd vanwege de kennis van waterstof brandstofcelsystemen. Na diverse gesprekken en een ontmoeting op de Hannover Messe, waar een waterstofbus van de Poolse bussenbouwer Ursus met het Hymove-systeem aanwezig was, kreeg de samenwerking gestalte. Hymove zal niet alleen de energiesystemen voor de diverse typen voertuigen ontwerpen en ontwikkelen, maar ook de unit voor de productie van brandstofcellen als onderdeel van de nieuwe fabriek.


Tong Yanping, CEO van Huai’an Powerful Industry, verwacht dat de fabriek in de komende jaren een omzet gaat halen van een miljard euro, waarmee het een van de grootste productiefaciliteiten voor waterstofvoertuigen ter wereld wordt. Ook denkt hij dat het project zal leiden tot een versnelling van de commerciële ontwikkeling van nieuwe toepassingen zoals onbemande vliegtuigen en stationaire energie-opwekking op locatie.

Doorbraak

De samenwerking kan voor Hymove een grote doorbraak betekenen. “Als alles naar wens verloopt, zal de samenwerking met HPI voor Hymove in de komende jaren substantiële omzetten opleveren”, licht CEO Theo Hendriks toe. “Dat heeft positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland. Als eerste gaan we ons team in Arnhem versterken met een engineering- en montageafdeling, die zich gaat bezighouden met de integratie van onze systemen in de voertuigen die HPI in Xuyi zal produceren. Daarnaast zullen we in nauwe samenwerking de productielijnen voor de brandstofcelsystemen ontwerpen en inrichten.”
Hymove werd in 2012 opgericht als vervolg op het Hymove-project, waarmee in de periode 2009 … 2013 in de regio Arnhem praktische ervaring werd opgedaan met het rijden op waterstof. In de afgelopen jaren werd de technologie verder ontwikkeld. Op 17 juni 2016 werd een nieuwe waterstofbus overhandigd aan OV-bedrijf Syntus. In deze bus van de Poolse bussenbouwer Solbus is een brandstofcelsysteem van Hymove ingebouwd. De ervaringen met de bus en het brandstofcelsysteem zijn zodanig positief, dat er vooral in Duitsland veel belangstelling bestaat om dergelijke bussen met Hymove-technologie in het openbaar vervoer in te zetten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*