De elektrische revolutie komt uit China-Alle Volvo’s vanaf 2019 elektrisch

Bron: Marco Visser              www.trouw.nl

Volvo is het eerste traditionele automerk dat vanaf 2019 alleen nog auto’s produceert met een elektromotor.

Zelfs de grootste liefhebber van snerpend scheurende sportwagens houdt er na vandaag rekening mee dat de toekomst van auto’s elektrisch is. Volvo kondigde aan over twee jaar alleen nog elektrische en hybride auto’s te bouwen. En als de Chinezen een elektrische revolutie willen, gebeurt het ook.

Chinezen? Jazeker, het van oorsprong Zweedse Volvo is zeven jaar geleden overgenomen door het Chinese bedrijf Geely. Tot 2021 wil Volvo vijf nieuwe modellen op de markt brengen die volledig op elektriciteit rijden. Daarnaast zal Volvo nieuwe hybride auto’s maken; auto’s die zowel op benzine of diesel als op elektriciteit rijden.

Accu’s

Om het belang van deze stap in te schatten, is het goed te weten wat er gebeurt in het Zuidoosten van China, in de stad Ningde. Daar bouwt batterijproducent CATL aan de grootste accufabriek ter wereld. Ook Elon Musk van Tesla werkt in de Nevada-woestijn aan een gigantisch batterijencomplex. Elk jaar wil Musk genoeg accu’s produceren om 35 gigawattuur aan elektriciteit op slaan. Dat is ongeveer gelijk aan het energiegebruik van 8000 huishoudens. Ongekend. Maar in Amerika mag alles groot zijn, in China is alles nog groter. CATL wil in 2020 een fabriek neerzetten met een jaarlijkse productie van 50 gigawattuur.

De stroomopslag is goed voor de helft van de pro­duc­tie­kos­ten van de auto

Schaalvergrotingen van deze orde brengen de toekomst van elektrisch rijden naar voren, is de les van een andere energierevolutie, die van de zonne-energie. Eind jaren negentig besloot China dat het de markt voor zonnepanelen wilde domineren. Tot dan toe waren bedrijven uit de Verenigde Staten oppermachtig. De Chinezen begonnen met onderzoek, gevoed door flinke subsidies, en begonnen met produceren. De Chinese panelen overspoelden de wereld. Gevolg: de prijzen daalden tussen 2008 en 2013 met maar liefst 80 procent.

Zo’n scenario is ook denkbaar bij de productie van accu’s voor auto’s. De stroomvoorziening is goed voor de helft van de productiekosten van de auto. Als de accu’s goedkoper worden, scheelt dat in de aanschafprijs van elektrische en hybride auto’s. De modellen van Volvo en andere Chinese merken zullen daardoor aantrekkelijker worden voor consumenten. Deze verlaging van de prijs zal ook Europa en de Verenigde Staten bereiken.

Smog

Dat het China is waar de elektrische revolutie pas echt doorschiet, heeft te maken met de enorme luchtvervuiling in de grote steden. Op een windstille dag is het in bijvoorbeeld Beijing en Guangzhou (Kanton) niet te harden vanwege de smog.

China heeft 1,4 miljard inwoners. Een op de zes bezit een auto. In Nederland is dat een op de twee. Daar willen de Chinezen, met hun groeiende rijkdom en opkomende middenklasse, ook best naartoe. Dat betekent een ruime verdubbeling van het aantal rokende uitlaten wat de milieu- en gezondheidsproblemen onbeheersbaar maakt.

Van de 1,4 miljard inwoners heeft ben nu nog een op de zes Chinezen een auto. In Nederland is dat een op de twee

De Chinese overheid steekt daarom veel subsidie in de elektrische auto’s. De kleine stadsauto eQ van de Chinese fabrikant Chery bijvoorbeeld kost zonder subsidies bijna 20.000 euro. Met subsidie is dat een kleine 8000 euro. Taxi’s moeten er ook aan geloven. Beijing bijvoorbeeld vervangt alle benzinetaxi’s voor elektrische auto’s. Met dit soort maatregelen moet het aantal elektrische en hybride auto’s over drie jaar rond de vijf miljoen liggen, een vervijfvoudiging van het huidige elektrisch aangedreven wagenpark.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*