Volvo stopt met gewone diesel- of benzinewagens. 10 vragen over het hoe en waarom

Bron: www.nieuwsblad.be

De aankondiging van Volvo joeg woensdagvoormiddag een schokgolf door de autowereld. Vanaf 2019 zal de Zweedse autobouwer geen traditionele benzine- of dieselwagens meer produceren. Elektrische of minstens hybride voertuigen zijn de toekomst. Is deze straffe aankondiging van Volvo het begin van een grote omwenteling in de autosector? Of toch eerder een marketingstunt?

“Dit historisch moment betekent het einde van wagens met enkel een verbrandingsmotor en plaatst elektrificatie centraal in Volvo’s toekomstige activiteiten”, zei Volvo-CEO Hakan Samuelsson woensdagochtend op een persconferentie in Stockholm.

Heeft de CEO gelijk als hij het over een historisch moment heeft? We vroegen het aan een rits specialisten.

1. Waarom doet Volvo dit nu?

Vic Heylen van Flanders Center for Automotive Research zegt dat dit vooral een noodoplossing is omdat 85 procent van de auto’s die Volvo verkoopt diesels zijn. En dus staan ze zwaar onder druk om de Europese milieunormen te halen. Toch twijfelt hij dat het probleem daarmee opgelost kan worden.

Volvo heeft een relatief jong modellengamma met een hele nieuwe generatie dieselmotoren, legt Joost Kaesemans van de automobielfederatie Febiac uit. “Die zullen hun levensduur nog uitdoen. Pas de nieuwe modellen die vanaf 2019 in het gamma komen, zullen zuiver elektrisch zijn, of een combinatie thermisch/elektrisch.”

2. Is dat zo uniek?

“Laat het duidelijk zijn, wat Volvo nu heeft aangekondigd, is waar ook de concurrentie mee bezig is”, zeggen experts. “Volkswagen bijvoorbeeld belooft tegen 2025 25 types te bouwen die elektrisch aangedreven zijn, hybride of volledig elektrisch. Het einde van de gewone diesel- of benzinevoertuigen lijkt nabij”, zegt Maarten Matienko van VAB.

Joost Kaesemans: “Het is geen stunt of opportunisme, het is een signaal. Inderdaad, andere merken zijn al veel langer bezig met de ontwikkeling van hybride motoren, maar Volvo komt met zijn beslissing nu net àlle factoren goed zitten. De technologie wordt rijp, de consument is er klaar voor, veel landen zijn klaar met een duidelijk en aantrekkelijk fiscaal kader…

3. Zijn de autoproducenten dan ineens zo milieubewust geworden?

“Autoproducenten kunnen bijna niet anders meer dan over te schakelen om aan de strenge Europese milieunormen te voldoen”, zegt Matienko. “Of je maakt elektrische auto’s (met of zonder ondersteuning van een diesel of benzinemotor) of je maakt enkele nog kleine modellen. Ik denk dat dit een zeer rationele beslissing is van Volvo dat een groot aantal SUV’s in het assortiment heeft zitten die sowieso het milieu meer belasten.”

Mark Pecqueur, docent en onderzoeksleider autotechnologie van Thomas More, spreekt van een logische evolutie en denkt dat een grote ommekeer is ingezet. Dat hoopt hij toch.

4. Wat zijn de grote voordelen van elektrische en hybridewagens?

“Die wagens zijn uiteraard beter voor het milieu omdat ze minder uitstoten omdat er minder fossiele brandstof wordt gebruikt. De auto’s maken minder lawaai en zijn fiscaal veel interessanter”, zegt Danny Smagghe van Touring.

5. Zijn er ook nadelen aan?

“Helaas wel. Veel zelfs. Ze zijn voorlopig nog duurder in aankoopprijs en we hebben weinig zicht op de restwaarde. Dat is wat u krijgt wanneer u de auto tweedehands wil verkopen”, merkt Maarten Matienko van VAB op.

“De actieradius is beperkt en het laden duurt nog veel te laag voor elektrische wagens”, zegt Vic Heylen van Flanders Center for Automotive Research. “Als je met de wagen stopt aan een benzinestation en je gooit je benzinetank vol, ben je na een paar minuten weer vertrokken. Met een elektrische wagen kan je daar een uur of langer staan. Ik denk niet dat velen onder ons daar toe bereid zijn.”

“Het netwerk van laadpalen is nog altijd weinig ontwikkeld, maar staatssecretaris Tommelein heeft beterschap beloofd. Er zijn vandaag nog altijd te weinig in vergelijking met landen als bijvoorbeeld Noorwegen”, zegt Matienko.

“Tegen 2020 moeten er 2.500 laadpalen bij komen, dat zijn 5.000 laadpunten, zegt Margot Neyskens, woordvoerder van minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

6. Daar zijn toch oplossingen voor te verzinnen?

Natuurlijk. “Constructeurs werken aan oplossingen voor wie ‘te lui’ is om ’s avonds thuis de stekker in te steken. Bij inductie-oplading bijvoorbeeld volstaat het dat je ’s avonds je auto op een soort plaat parkeert in de garage. Hij wordt dan automatisch opgeladen. Een beetje volgens het principe van je tandenborstel die je in de houder stopt en die dan automatisch wordt opgeladen”, zegt Tony Verhelle van Autogids.

7. Kan de aankondiging van Volvo voor een klik in onze hoofden zorgen?

“Het probleem is nog altijd dat de Belgische automobilist 50 kilometer per dag rijdt, maar in zijn hoofd naar de Côte d’Azur moet rijden”, zegt Verhelle. “Een beetje zoals de Renault Espace-rijder die elke dag alleen naar Brussel rijdt. Maar hij heeft wel zo een grote auto nodig om in de zomer met zijn gezin op vakantie te aan. Ik vrees dat het nog even zal duren voor we met zijn allen de klik maken. We moeten eerst overtuigd geraken dat we met een elektrische wagen probleemloos naar zee en terug kunnen rijden. Of nog verder. Anderzijds, het is niet van willen, het is van moeten”.

“Een grote rol is hier weggelegd voor de autoverdeler. Als je vroeger de showroom binnen kwam, wandelde je sowieso met contract voor een nieuwe diesel buiten. We zien op veel plaatsen dat er nu veel meer wordt gepeild naar de precieze behoeften.”

Wie een BMWi3 koopt krijgt vijf weken per jaar een grotere auto ter beschikking

“BMW speelt daar al goed op in. Als je een nieuwe elektrische wagen koopt, krijgt je vijf weken per jaar een grotere auto ter beschikking om mee op vakantie te gaan. Dat zijn argumenten die wel meespelen bij de beslissing om een elektrische wagen te kopen”, zegt Tony Verhelle.

8. En wat met misbruiken? De elektrische motor in een hybride wordt toch amper gebruikt?

Er moet dringend meer controle komen, vindt Vic Heylen. “Iedereen kent het verhaal van de Porsche Cayenne waar de stroomkabel zelfs niet bijgeleverd wordt. Het is fiscaal aantrekkelijker om met zo een wagen te rijden. Maar de batterij opladen, kost te veel tijd en moeite. Zolang die misbruiken niet uit de wereld zijn, gaan mensen blijven rijden met een hybride die ze voltanken met benzine of diesel en nooit opladen. Dat moet er eerst uit.”

“Uit onderzoek blijkt dat veel eigenaars van een hybride na een jaar inderdaad gewoon weer op fossiele brandstof rijden. Uit gemakzucht. En dan is de auto nog vervuilender dan een gewone diesel of benzine. Want met die zware batterij in weegt hij meer en verbruikt dus meer”, zegt Maarten Matienko.

9. Zijn elektrische en hybridewagens dan wel de oplossing?

Volgens Vic Heylen van Flanders Center for Automotive Research zullen we altijd achter de feiten aan blijven lopen.”De stroom voor die elektrische wagens komt deels van steenkoolcentrales, die erg vervuilend zijn. Daarom kan er beter geïnvesteerd worden in auto’s op waterstof. Maar dat is nog een stap verder natuurlijk. Toch vrees ik dat het de enige echte oplossing zou zijn.”

10. Worden Volvo en andere merken nu duurder?

“Alle auto’s worden duurder. De klant betaalt mee de ontwikkeling van nieuwe technieken. Of het nu om veiligheid gaat of om de milieunormen te halen”, zeggen de experts.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*