Zweedse Malmö stapt over op volledig elektrische bussen met Volvo

Door: Inge Jacobs     www.ovpro.nl

Volvo Bus heeft de grootste order voor elektrische bussen tot nog toe ontvangen. De busfabrikant mag 13 volledig elektrische bussen leveren aan busvervoerder Nobina, die het vervoer verzorgt in de Zweedse stad Malmö. Door deze levering kan één van de belangrijkste lijnen in het zuidelijke Malmö volledig elektrisch worden afgelegd.  

Het is de bedoeling dat Volvo de bussen levert voor het einde van volgend jaar leveren. Vanaf dat moment wil de vervoerder ze gaan inzetten op lijn 7, een route met een afstand van 14,7 kilometer. De batterij van de bus wordt geladen op het eindpunt van de route en dat duurt gemiddeld tussen de 3 en 6 minuten.

Energiebesparing

“We zijn erg voldaan dat een van Malmö’s belangrijkste buslijnen compleet elektrisch uitgevoerd zal worden met onze stille en uitstootvrije bussen”, vertelt Jörgen Sjöstedt, hoofd van Volvo Bus in de Scandinavische markt. Nobina heeft namelijk 13 Volvo 7900-bussen besteld, die ongeveer 80 procent minder energie gebruiken dan dieselbussen en geladen worden met elektriciteit die groen wordt opgewekt.

Volvo zet nu fors in op elektrische bussen. In totaal heeft de busfabrikant al ruim 3500 geëlektrificeerde bussen verkocht wereldwijd. Hierbij gaat het echter ook om hybride bussen, niet alleen om volledig elektrische bussen. Ook hybride bussen kunnen het vervoer op een meer duurzame manier verzorgen dan dieselbussen. “Elektrische busoperaties leveren een belangrijke bijdrage aan een beter milieu en dat is een trend die we willen aanjagen”, aldus Sjöstedt.

Partnerschap

Volvo heeft voordien ook al bussen mogen leveren aan Nobina en nu wordt die relatie versterkt door deze 13 elektrische voertuigen. Sjöstedt laat weten blij te zijn na deze eerdere levering van 80 bussen opnieuw te zijn uitgekozen. “Nobina is een erg belangrijke partner voor ons.” Het gaat hier om 12 meter-bussen met lage vloer en drie deuropeningen.

Onlangs werd ook al bekend dat er in Gothenburg twee extra Volvo-bussen gaan rijden in het kader van ElectriCity. Deze bussen zijn een aanvulling op de drie elektrische Volvo-bussen die sinds 2015 succesvol pendelen tussen de twee universiteitscampussen in de stad.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*