Autofabrikanten tegen Chinees quotum voor elektrische auto’s

Bron: nos.nl

Zo’n beetje de hele auto-industrie buiten China is tegen een plan van het land om een oplopend quotum voor elektrische auto’s in te voeren. China wil dat minstens 8 procent van de verkochte auto’s in 2018 elektrisch of plug-in-hybride is. En dat moet dan stapsgewijs oplopen tot minstens 20 procent in 2025.

In een brief zeggen de brancheorganisaties van Europese, Amerikaanse, Japanse en Koreaanse autofabrikanten dat dit quotum onmogelijk te halen is. Het zou tot grote verstoringen in hun bedrijfsvoering leiden. Als bedrijven het quotum niet halen, wil China ze verbieden om nog auto’s met een brandstofmotor naar het land te exporteren.

43 procent uit China

Chinese autofabrikanten lopen voorop in de productie van elektrische auto’s. Van de 870.000 elektrische auto’s die wereldwijd in 2016 geproduceerd werden, kwam 43 procent uit China.

De westerse fabrikanten willen dat het quotum in ieder geval pas een jaar later ingaat en dat fabrikanten die in een jaar te weinig elektrische auto’s verkopen dat in latere jaren mogen compenseren.

Oneerlijke concurrentie

Ze vinden ook dat China zijn eigen fabrikanten voortrekt. Die kunnen namelijk gebruikmaken van subsidies voor elektrische auto’s die niet openstaan voor buitenlandse fabrikanten. “Deze voorkeur voor binnenlandse fabrikanten ondermijnt de milieudoelen van de maatregel, is oneerlijke concurrentie voor buitenlandse bedrijven en kan leiden tot internationale handelsdisputen”, zeggen ze in de brief.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*