Audi-klanten kunnen autonoom rijden zelf ervaren op Duitse Autobahn

Door: www.audiblog.nl

•Audi organiseert demonstratieritten voor klanten rond München
•45 kilometer autonoom rijden met Audi A7 prototype ‘Jack’

Autonoom rijden op de Autobahn. Audi laat het publiek nu al proeven aan de mobiliteit van de toekomst. Een aantal klanten en Audi-fans kan zelf ervaren hoe het is om autonoom te rijden. Zij krijgen de gelegenheid om op de A9 ten noorden van München een prototype van de Audi A7 te testen die van deze innovatieve ‘piloted driving’ techniek is voorzien.

De demonstratieritten in de autonoom rijdende Audi A7 – bijgenaamd ‘Jack’ – starten op de luchthaven van München. De route voert over de A9 – onderdeel van het zogeheten ‘Digital Motorway Test Bed’. Met een normale verkeersstroom kost het ‘Jack’ ongeveer een uur om geheel autonoom de rit te maken. De deelnemers worden altijd vergezeld door een expert van Audi. Na de reis wordt hen om hun ervaringen gevraagd waarna Audi de uitkomsten uiteindelijk gebruikt bij de ontwikkeling van toekomstige geautomatiseerde rijfuncties.

Testrijders
Testrijders kunnen zich onder meer opgeven via de Duitse sociale media sites van Audi AG. Maar ook gebruikers van premium-mobiliteitsdienst Audi on demand kunnen zich aanmelden voor een autonome rit in de A7. Datzelfde geldt ook voor deelnemers aan het spaarprogramma ‘Miles and More’ die hun gespaarde miles kunnen inwisselen voor een testrit in ‘Jack’.

Audi heeft de autonome functies op de bijzondere A7 al vanaf 2015 getest op drie continenten. Op de Autobahn A9 is het mogelijk om met een snelheid tot 130 km/u te rijden. De techniek versnelt, remt en wisselt van rijbaan geheel zelfstandig, veilig en vlot, rekening houdend met de overige weggebruikers.

Ontwikkeling prototype
Alle ervaringen die met ‘Jack’ worden opgedaan gebruikt Audi bij de verdere ontwikkeling van piloted driving. Het systeem dat Audi bij het prototype gebruikt is technisch gezien revolutionair te noemen. Tijdens het autonoom rijden controleert de zogeheten zFAS besturingseenheid permanent de gegevens die het via intelligente sensoren binnen krijgt. Naast de radarsensoren, een camera en ultrasone sensoren gebruikt Audi als eerste fabrikant ter wereld ook een laserscanner. De zFAS, die de grootte van een laptop heeft, is nu al geen toekomst meer: de nieuwe Audi A8 is er standaard mee uitgerust. Audi presenteerde de luxe sedan onlangs op de Audi Summit in Barcelona. Het nieuwe model is de allereerste productieauto die vergaand is voorbereid op autonoom rijden. De techniek neemt functies van de bestuurder over bij fileverkeer tot 60 km/h op provinciale wegen en snelwegen waarvan de rijbanen door vangrails zijn gescheiden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*