Snelle e-bikes minst populair in Limburg

Door: Alexander Bulthuis         www.limburger.nl

Snelle elektrische fietsen, speed-pedelecs, zijn in Limburg het minst populair. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland telt zo’n tienduizend speed-pedelecs, snelle elektrische fietsen met trapondersteuning die tot 45 kilometer per uur kunnen. 33 van de 100.000 Limburgers hebben zo’n kostbare e-bike in de schuur staan. Daarmee bungelt onze provincie onderaan de lijst in Nederland. In Utrecht is de speed-pedelec het populairst, daar hebben 76 mensen per 100.000 inwoners zo’n snelle elektrische fiets.

Populair
Het CBS baseert zich op het kentekenregister van de RDW. Sinds dit jaar is een bromfietskenteken voor speed-pedelecs verplicht. De snelle e-bike is vooral populair buiten de grote stad. Mensen tussen de 45 en 65 jaar rijden het vaakst op de snelle fiets.

Duur
Het CBS weet ook niet precies hoe het komt dat in Limburg weinig ’turbofietsen’ zijn. ‘Het waarom is niet in de statistieken te vinden’, zegt woordvoerder Floris Jansen. Volgens de woordvoerder is Limburg juist een provincie waar veel gefietst wordt, maar dan vooral recreatief. Je zou juist zeggen dat, zeker vanwege het heuvelachtige in Zuid-Limburg, men sneller zou overgaan tot het kopen van speed-pedelecs.’

Speculeren
Hoe het lage aantal turbofietsen dan te verklaren is, wordt echt speculeren, zegt Jansen, die zich toch waagt aan een gokje: ‘Het zijn dure fietsen en Limburg is niet de meest vermogende provincie. Utrecht, dat relatief het hoogste aantal heeft, is dat wél.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*