Nikola Zero is absurd elektrisch utiliteitsvoertuig

Bron: www.groen7.nl

Het is een “side by side”. Een wat luxer uitgevoerde quad, met als belangrijkste eigenschap dat je naast elkaar plaatsneemt in plaats van achter elkaar. De specificaties zijn nogal onalledaags.

Dat wat Nikola levert valt zonder enige twijfel in de buitencategorie. De Zero is namelijk een side by side, of utility task vehicle (utv) met krankzinnige specificaties. Het ding weet op bepaalde vlakken zelfs Tesla te overtreffen, dat is deze dagen nogal een obsessie voor heel wat merken.

Er zijn twee verschillende keuzes in vermogen. De Zero heeft 306 kW (415 pk) en een koppel van 4982 Nm, of 408 kW (555 pk) en 6644 Nm. Het absurde koppel wordt behaald dankzij een aangepaste reductie. Batterijpakketten zijn er met een capaciteit van 75 kWh, 100 kWh en 125 kWh. Cijfers die nogal ruim bemeten zijn voor een voertuig dat niet bedoeld is voor het afleggen van enorme afstanden. Enig nut en noodzaak lijkt het allemaal niet te hebben, behalve dan dat volledig wordt voldaan aan het motto groter is beter.

De Zero beschikt over abs, stabiliteitscontrole, een anti-roll-over-systeem, tractiecontrole en torque vectoring. Zaken die ook op personenwagens zijn terug te vinden. De wielen zijn 32″ groot, “binnen” is een 10″ infotainment systeem te vinden en er is led-verlichting aanwezig. De vanafprijs in Amerika is $ 35.000 (circa € 30.000). Het belangrijkste nadeel; het ding is niet in alle Amerikaanse staten straatlegaal. Je kunt er dus niet zondermeer mee naar het werk. Vanaf januari 2018 moeten de eerste exemplaren worden geleverd.

De Zero heeft ook een voorganger, die eveneens Zero heet. Verder houdt de fabrikant zich bezig met waterstoftrucks.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*