‘Laden elektrische taxi’s kan tot wel 15 procent goedkoper’

Door: Inge Jacobs              www.taxipro.nl

Wanneer elektrische taxi’s ‘slim geladen’ worden, kan een forse kostenbesparing worden gerealiseerd. Dit vereist van taxibedrijven dat ze vooraf goed nadenken over het tijdstip en de wijze waarop ze hun elektrische taxi’s bijladen, waardoor piekbelastingen van het elektriciteitsnet worden voorkomen. “Door goed na te denken wanneer je energie laadt is een kostenbesparing van 15 procent op de stroomkosten te behalen en kun je kiezen voor de meest groene stroom, legt Jan Theo Hoefakker, Managing Director Public Transport bij PitPoint uit. “Dit heeft een positieve impact op de prijs en duurzaamheid van het vervoer.”

PitPoint kan op basis van praktijkervaring in de hele schone brandstofmix de vervoerder adviseren en ondersteunen, om op de goedkoopste momenten te laden. Daarvoor is het wel nodig dat er goede analyses worden gemaakt over de benodigde energie om deze taxi’s te laden, de tijdstippen waarop het beste geladen kan worden en de manier om de laadinfrastructuur in te richten. Om het slim laden te realiseren is PitPoint gaan samenwerken met E.D.Mij en Statkraft.

Lagere energieprijs

De energieprijs verschilt op de verschillende momenten van de dag. Energie is tijdens de spitsuren veel duurder, omdat het elektriciteitsnetwerk dan een piek ervaart. Wanneer daar niet over nagedacht wordt, kan het gebeuren dat bedrijven onbewust hun voertuigen laden op het moment dat de energieprijs het hoogste is of op het moment dat er onvoldoende groene stroom beschikbaar is. Een vervoerder betaalt dan de hoofdprijs, of start onbedoeld kolencentrales of diesel generatoren terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn.

Door analyses te maken van alle variabelen, kan PitPoint een taxibedrijf helpen bij het creëren van een zogenaamd optimalisatiemodel. “Het gaat om de vraag: hoeveel stroom heb ik op welk moment nodig? In plaats van simpelweg stroom afnemen en daarvoor betalen, gaan we nu veel strategischer duurzame stroom inkopen”, legt Hoefakker uit.

Lager vermogen

Het is niet altijd mogelijk om laden tijdens de piekmomenten te voorkomen. Hoe langer een taxi aan de lader gekoppeld is, hoe beter het opladen te reguleren is. Dat is niet altijd mogelijk, omdat de taxi’s natuurlijk klanten moeten ophalen. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden, meent Hoefakker. “Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met een kleiner vermogen te laden”, legt hij uit. Op de momenten dat de energie duurder is, wordt dan met een laag vermogen geladen, terwijl met een hoog vermogen kan worden geladen als de prijs lager is.

Bovendien is slim laden niet alleen kostenbesparend, maar zorgt het ook voor nog groenere mobiliteit. Momenteel wordt er gewerkt met een systeem met certificaten, waardoor bedrijven volledig groene energie kunnen inkopen. Maar de taxi’s worden ook geladen wanneer die groene energie niet beschikbaar is. “Door slim laden kunnen we onnodig gebruik van kolen of generatoren voorkomen”, vertelt Hoefakker.

Grotere vloten

Dit geldt niet alleen voor elektrische taxi’s maar ook voor e-bussen. PitPoint verzorgt (publieke) elektrische laadpalen en laadpleinen voor fleetowners en zorgt ervoor dat die aangestuurd worden op basis van het aanbod van duurzame energie en de inkoopkosten die hiermee gepaard gaan. E.D.Mij is verantwoordelijk voor de wiskundige modellen, die PitPoint gebruikt om de laadpalen in te stellen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*