Tienduizend snelle e-bikes op de rijbaan

Bron: www.engineersonline.nl

Nederland telde op 1 juli 2017 ruim tienduizend elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur, zo blijkt uit cijfers van Dienst Wegverkeer (RDW) en CBS. Deze snelle fietsen, die vooral door ouderen worden bereden, mogen niet meer op het fietspad.

Sinds begin dit jaar is een bromfietskenteken verplicht voor de zogenoemde speed-pedelecs. Bestuurders moeten daarom net als bromfietsers de rijbaan op. Ook zijn een helm en achteruitkijkspiegel verplicht.


Ruim 68 procent van de particuliere bezitters van deze snelle e-bikes is tussen de 45 en 65 jaar oud. Een minder groot deel (43 procent) van de conventionele snor- en bromfietsen is in het bezit van iemand uit deze leeftijdsgroep. Mensen van onder de 35 jaar bezitten 29 procent van de snor- en bromfietsen en 7 procent van de speed-pedelecs.
De Speed-pedelec is vooral populair buiten de grote steden. Terwijl bijna veertig op de honderduizend inwoners van zeer sterk stedelijke gemeenten een snelle elektrische fiets hebben, gaat het om 83 op de honderdduizend inwoners van plattelandsgemeenten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*