België – Eandis installeert in Gent 48 laadpalen voor elektrische auto’s: “De dieselwagen moet eruit”

Door: Bert Staes                     www.nieuwsblad.be

Tegen het einde van dit jaar staan op de park-and-rides en parkeerzones in de binnenstad van Gent 48 openbare elektrische laadpalen staan. Over drie jaar moeten dat er 162 zijn. “We verwachten veel van de elektrische auto. De diesels moeten eruit.”

Feestelijk momentje, dinsdag op de parking van de Bourgoyen in Mariakerke. De eerste van een reeks van 48 publieke laadpalen werd officieel ingehuldigd. Het was niet echt de eerste, maar het symbool moet de ambities van de Stad Gent en de Vlaamse overheid duidelijk stellen.

Her en der in Gent staan al laadpalen voor elektrische wagens, maar vooral op privéterrein. Eandis is in naam van de Vlaamse Regering begonnen met een operatie om in elke gemeente publieke laadpalen te installeren. Over drie jaar moeten er in heel Vlaanderen 2.500 staan.

Gent krijgt er 162, waarvan dit jaar al de eerste 48 worden geïnstalleerd. Iedereen met een elektrische wagen kan zijn batterij aansluiten en via een betaalsysteem met een kaart stroom tappen. Hoe snel je een wagen kan opladen, is afhankelijk van de batterij.

Autodelen

Groen-schepenen Filip Watteeuw en Tine Heyse kwamen de laadpaal onthullen. “We zetten in op meer fietsers en meer gebruikers van het openbaar vervoer. Maar we zijn natuurlijk niet wereldvreemd”, zegt Heyse. “De auto zal nodig blijven voor sommige mensen. We willen de kilometers die toch worden gereden zo milieuvriendelijk mogelijk maken. De dieselwagens moeten er zo veel mogelijk uit. In 2020 voeren we net als Antwerpen ook een lage-emissiezone in. Dit is een nieuwe stap om dat voor te bereiden.”

De laadpalen worden betaald door de Vlaamse overheid. Gent beslist mee over de locaties. “Alle park-and-rides krijgen er minstens één”, zegt Watteeuw. “In de binnenstad voorzien we ook publieke laadpalen in de zones waar veel autodeelplaatsen zijn, zoals de Visserij of het Muinkpark.”

Aan elke paal kunnen twee wagens worden aangesloten. Eén parkeerplaats voor elke paal zal worden voorbehouden voor elektrische deelwagens, de andere voor ‘gewone’ elektrische wagens. “Omdat we autodelen willen stimuleren. 7.000 Gentenaars delen nu al een wagen”, zegt Watteeuw. “Hiermee kunnen we dat nog opvoeren.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*