Fisker E-Motion krijgt actieradius van 700km…

Door: Leo                        auto.blog.nl

Steeds meer details over de nieuwe Fisker E-Motion komen via de diverse mediakanalen naar buiten. Los van het zeer geslaagde uiterlijk van de nieuwe Fisker die na de toch wat mislukte Karma de naam van de ontwerper en entrepreneur nieuw leven moet inblazen, is er de claim dat de nieuwe E-Motion in staat moet zijn 700 kilometer ver te komen op een enkele acculading. Want anders dan zijn voorganger is deze lage en sportief aandoende Fisker puur elektrisch. De eerste prototypen zijn in elkaar gezet en Fisker houdt het Amerikaanse journaille steeds kleine brokjes informatie voor waarmee hij de markt voor deze nieuwe wagen warm maakt.

Als die reikwijdte echt zo groot is stelt het alle andere elektrische auto’s in de schaduw en heeft hij een Unique Selling Point voor zijn auto te pakken. Fisker spreekt over revolutinair nieuwe accu’s die gaan zorgen voor de actieradius. Accu’s die door een andere chemische reactie veel meer stroom leveren en het derhalve ook langer vol houden. De Lithium-ion accu’s hebben 21.700 cellen en zijn door de autobouwer gepatenteerd. Door die accu’s in een andere verpakking te huisvesten nemen ze ook minder ruimte in en dat scheelt heel veel.

Volgens Fisker zou de binnenruimte vergelijkbaar zijn met een BMW 7-serie en de top komt ook in die buurt. 260km/u is wat de fabrikant nu opgeeft. Dat dit topsnelheid niet valt te rijmen met die reikwijdte zal duidelijk zijn, maar dat is het euvel van de meeste EV’s. Het interieur van de E-Motion zal zeer modern zijn, bijna futuristisch, alles is beeldscherm aan boord en dat geldt ook voor de passagiers achterin. De E-Motion moet in de loop van volgend jaar zijn echte debuut maken en nu al wordt gesproken over prijzen die beginnen rond de 130.000 US Dollars. Geen geld voor een auto als deze. Nu nog even zien dat ook Fisker zijn productiezaken voor elkaar krijgt. Want daar staat en valt het succes van dit soort wagens mee.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*