Nooit meer een lekke autoband met zelfreparerend rubber van Harvard

Door: Ilona Braam           www.want.nl

Hoe fijn zou het zijn als je nooit meer een lekke autoband zou krijgen? In de toekomst wordt dit wellicht mogelijk door een nieuw soort rubber, dat onderzoekers aan de bekende Amerikaanse universiteit Harvard hebben ontworpen. Deze speciale rubbersoort zou zichzelf namelijk kunnen repareren. 

Nieuwe manier om bindingen te mixen

Het  Harvard rubber is even  stevig en taai als het rubber waar we vandaag de dag mee werken, maar heeft als extra voordeel dat het een zelfregenererend vermogen heeft. Harvard’s Liheng Cai legt uit dat om dit effect te creëren de onderzoekers een nieuwe manier hebben gevonden om twee moleculaire bindingen, die intrinsiek niet mengbaar zijn, in droog rubber toch te mixen.

Bindingen worden op een moleculair niveau gemixt

Bij traditionele methodes voor het maken van rubber, wordt gebruik gemaakt van een soort oplosmiddel om de twee bindingen te mixen. Het Harvard team gebruikt echter moleculen om de twee bindingen fysiek samen te binden, waardoor ze geforceerd worden om op een moleculair niveau te mixen. Op deze manier kan een droge rubbersoort worden gemaakt, waarbij één binding ervoor zorgt de structuur van het materiaal behouden blijft. De tweede soort binding kan zichzelf weer hervormen bij een beschadiging, waardoor het zelfhelende vermogen ontstaat.

Zelfreparerend rubber niet alleen voor autobanden

Overigens is het zelfreparerende rubber natuurlijk ook voor andere dingen te gebruiken dan alleen autobanden. Zo zou het ook gebruikt kunnen worden in elektronica. Blijkbaar is het materiaal ook nog eens doorzichtig, waardoor het natuurlijk perfect zou zijn als beschermlaag over allerlei apparaten. Als volgende stap willen de onderzoekers ervoor zorgen dat je het materiaal met een 3D printer kunt produceren. Op deze manier zou het meer complex gemaakt kunnen worden, waardoor de functionaliteit vergroot.

Het is niet de eerste keer dat we een zelfreparerend soort materiaal tegenkomen. Aan de universiteit in Delft zijn onderzoekers bezig met zelfreparerend asfalt, zodat ook de wegen zichzelf weer kunnen helen na een beschadiging.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*