Pilot met elektrische taxi’s voor uberX

Door: Vincent Krabbendam               www.taxipro.nl

Over ongeveer een maand moeten de eerste dertig chauffeurs via uberX met een elektrische taxi gaan rijden in Amsterdam. Eind 2018 moeten er meer dan 200 elektrische taxi’s de weg op gaan via de Uber-app. De taxidienst is hier samen met Nissan, Nuon en LeasePlan een pilot voor gestart.

De pilot is in eerste instantie gericht op taxichauffeurs die rijden via de Uber-app en in Amsterdam in de buurt van laadpalen voor elektrische auto’s wonen. De laadinfrastructuur in de stad is immers nog beperkt. De pilot is er mede op gericht om te onderzoeken of met het huidige bereik en de bestaande laadpalen efficiënt vervoer via de app kan worden aangeboden. De Uber-chauffeurs staan tussen de ritten door namelijk vrij weinig en kort stil, dus de mogelijkheden om de auto’s tussendoor op te laden zijn beperkt.

Om het project goed te kunnen uitrollen, zijn er natuurlijk wel chauffeurs nodig die meedoen. Over pakweg een maand moeten dat er zo’n dertig zijn. Om hen aan boord te krijgen, is in samenwerking met LeasePlan een opzet gemaakt om de Nissan Leaf, inclusief boordcomputer taxi en blauwe kentenkenplaten, tegen “aantrekkelijke voorwaarden” te leasen. Wie meedoet krijgt bovendien een Fastned Laadtegoed van 1.000 euro. En Nuon helpt de chauffeurs om laadpalen in hun eigen omgeving te vinden.

Informatiesessies

Momenteel is men druk bezig om de eerste chauffeurs aan de pilot te verbinden, laat een woordvoerder van Uber desgevraagd weten. “Dit is in volle gang en we merken dat er veel animo is onder chauffeurs. We hebben in samenwerking met Nissan en LeasePlan een aantal informatiessesies voor chauffeurs georganiseerd om hen te informeren over de transitie naar elektrisch rijden. Een aantal chauffeurs heeft zich naar aanleiding hiervan al aangemeld.”

Bij de eerste dertig chauffeurs moet het niet blijven: eind 2018 moeten er meer dan 200 elektrische taxi’s voor Uber in Amsterdam rondrijden. Dat aantal is niet uit de lucht gegrepen. “Dit is gebaseerd op een combinatie van onze ervaringen in andere steden waar we actief zijn en wat we organisatorisch met LeasePlan en Nissan kunnen bewerkstelligen. Deze pilot is slechts het begin van de adoptie van elektrische auto’s”, legt de woordvoerder uit.

Van hybride naar elektrisch

Niek van Leeuwen, General Manager Uber Benelux, laat weten dat het bedrijf gelooft in de overgang naar elektrisch taxivervoer: “We staan volledig achter de transitie naar duurzaam rijden en willen graag een bijdrage leveren aan een groener Amsterdam. Er wordt door chauffeurs die rijden met de Uber-app al veel hybride gereden, maar de interesse in volledig elektrische auto’s neemt steeds verder toe. We zijn dan ook erg blij met deze samenwerking zodat we chauffeurs actief kunnen helpen bij de transitie naar elektrisch rijden.”

De Nissan Leafs worden in de pilot gebruikt voor de dienst uberX. Maar daartoe hoeft het gebruik zich niet te beperken, legt de woordvoerder uit. “De chauffeurs zijn zelfstandig en rijden niet exclusief voor Uber. De elektrische auto leasen chauffeurs direct via LeasePlan en zij zijn er vrij in om de auto ook voor andere ritten te gebruiken.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*