Rotterdam zoekt goede plek voor ‘zonneboom’

Door: Adrianne de Koning                   www.ad.nl

Rotterdam zoekt een plek in het centrum om een zonneboom te planten. In plaats van gewone bladeren heeft deze futuristische boom zonnecellen om stroom mee op te wekken. De ‘gadget’ moet vooral voorbijgangers aan het denken zetten over zonne-energie.

Hoe de duurzame blikvanger er exact uit komt te zien, is nog de vraag. Net als de plek. Het Rotterdamse bedrijf Wurck maakte een paar jaar geleden stalen zonnebomen voor langs de Weg van de Toekomst, een duurzame weg in het Brabantse Oss. Deze heeft hele grote bladeren, maar er zijn ook andere ontwerpen.

Waar het Rotterdamse gemeentebestuur wel de symbolische waarde van de zonneboom ziet, gelooft zij niet in het planten van windbomen. GroenLinks en Nida hadden hier in een motie om gevraagd.

Geen bos

De gemeente ziet het echter niet zitten om een duurzaam bos neer te zetten. Een boom levert 3 kilowatt op. ,,Er zijn dus duizend windbomen nodig om hetzelfde vermogen te leveren als één windturbine’’, aldus wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid, D66) in een brief aan de gemeenteraad.

De kostprijs per huishouden zou op 31.000 euro uitkomen, terwijl dit bij een windmolen circa 730 euro is. De kosten zijn dus te hoog. Een rekensom die blijkbaar niet geldt voor de zonneboom die ‘een uiting van duurzame energieopwekking’ is.

Als een marktpartij zich echter meldt, helpt de gemeente wel bij het zoeken van een goede plek voor de windbomen. Vooralsnog is Rotterdam bovenal op zoek naar plekken voor grote windmolens.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*