Bron: www.msn.com
Gasunie heeft zich aangesloten bij een consortium van Nederlandse, Duitse en Deense netbeheerders met plannen voor een energie-eiland in de Noordzee. Het eiland gaat dan niet alleen wind-energie verdelen maar kan die energie ook opslaan in gasvorm.
Het Nederlandse en het Duitse Tennet onderzoeken samen met de Deense netbeheerder Energinet al langer samen de mogelijkheden voor extra Noordzeewind. Ze willen een of meerdere eilanden in de Noordzee bouwen met windmolenvelden eromheen.
Via de eilanden kan de opgewekte energie uit de windmolenvelden met kabels naar het vasteland worden vervoerd. Dat is een stuk goedkoper dan het aanleggen van nieuwe infrastructuur voor aparte windmolens ver op zee. Winmolens worden vaak ver uit de kust geplaatst omdat daar veel wind is en niemands uitzicht wordt verpest.
Opslag
Nu de Gasunie zich bij het consortium aansluit, wordt ook de opslag van energie mogelijk. “Dat is vooral nodig als het harder waait dan er aan energie verbruikt wordt”, zegt een woordvoerder van Tennet.
Opgewekte elektriciteit kan dan worden omgezet in gas, zoals waterstof. Dat maakt de energie goedkoper om op te slaan en te transporteren, misschien zelfs via de bestaande gasinfrastructuur die al in zee ligt.
Of dat laatste kan, hangt af van de exacte locatie van zo’n eiland. Die moet nog bepaald worden. Een optie is boven de ondiepe Doggersbank, vanwege relatief lage aanlegkosten.
Waterstof
“Met de opslag van elektriciteit in gasvorm kun je een buffer aanleggen of de overtollige energie gebruiken in andere sectoren, zoals voor auto’s”, zegt een woordvoerder. “We weten niet zeker of het waterstof wordt, maar dat lijkt nu een goede toekomst te hebben.”
Opslag is minder hard nodig dan je zou denken om gaten in het net op te vullen als de natuurlijke energiebronnen het laten afweten. De twee grootste alternatieve energiebronnen – wind en zon – vullen elkaar doorgaans goed aan. In de nacht en in de winter, zonder veel zonneschijn, waait het vaak harder.
Direct gebruik
Opslag is alleen handig als er overtollige energie is, want het is altijd het goedkoopst om energie direct te verbruiken. Bij omzetting gaat er altijd energie verloren.
Voor direct verbruik van de energie van extra windmolens op zee zijn wel genoeg kabels nodig. Studies van het consortium voorspellen dat er op de Noordzee uiteindelijk 180 gigawatt aan energie kan worden opgewekt. Tennet verwacht dat de geplande eilanden 100 gigawatt kunnen opwekken en transporteren.
Internationaal netwerk
De geplande energie-eilanden koppelen nationale elektriciteitsnetwerken aan elkaar. Die zijn al aan elkaar verbonden via bijvoorbeeld de Britnet-kabel op de zeebodem tussen Engeland en Nederland. Maar die heeft slechts een capaciteit van 1 gigawatt.
Over wanneer de eilanden en de kabels er komen is het consortium nog erg voorzichtig met uitspraken. “In 2030 zou in theorie ongeveer gestart kunnen worden met de bouw”, aldus de woordvoerder.
Laat een reactie achter