Mercedes lanceert een supersnelle hybride die €2,3 miljoen kost

Door: www.msn.com

Mercedes werkt hard aan nieuwe technologie. Het autobedrijf kondigde deze week al aan dat het vele miljoenen pompt in ontwikkeling van elektrisch rijden.
Een meer gevorderd project is een hybride superauto, de Mercedes AMG Project One, die Mercedes maandag onthulde op de Frankfurt Motor Show in Duitsland. De wagen heeft een motor die is afgekeken van de Formule 1, waar Mercedes al drie jaar het kampioenschap heeft binnengesleept.
“Motorsport is voor ons geen doel op zich”, zegt voorzitter van de autobouwer Dieter Zetsche in een verklaring. “Te midden van intense concurrentie, ontwikkelen wij technologie die onze productieauto’s ten goede komen. We borduren voort op onze ervaringen en successen uit de drie kampioenschappen bij de coureurs en constructeurs om F1-technologie voor het eerst naar de weg te brengen.”

Mercedes voorspelt dat het 275 exemplaren gaat bouwen van de Project One, die 1.000 pk meekrijgt en bovendien een prijskaartje van 2,3 miljoen euro.

Het kloppende hart van de Project One is een hybride die zo goed als direct afkomstig is uit de Mercedes Formule 1-bolide waarin Lewis Hamilton en Nico Rosberg de voorbij jaren zichzelf tot kampioen kroonden. De aandrijflijn levert meer dan 1.000 pk.

Een turboverbrandingsmotor van slechts 1,6 liter verdeeld over zes cilinders. De krukas verbindt de motor met generatoren die de efficiëntie van de turbo verhogen en elektriciteit genereren door de kinetische energie van de verbrandingsmotor te ‘oogsten’. In Formule 1-termen heet dit systeem de Motor Generator Unit Kinetic, ook wel kortweg MGU-K. In totaal produceert dit hele zaakje 670 pk.

Koelere en dichtere lucht belandt in de motor, omdat de turbo zo ontworpen is dat het de hete uitlaatgassen kanaliseert, weg van de compressor. De turbo zelf bestaat uit twee delen die met elkaar in verbinding staan via een elektromotor die nog eens 121 extra pk kan leveren, de MGU-H uit de Formule 1 – waarbij de ‘h’ voor hitte staat.
Daar komen nog eens twee elektromotoren bij die op de voorste as zijn gemonteerd. Al met al beschikt de Project One dus over één verbrandingsmotor en vier elektrogeneratoren.

Dit hele pakket knalt uiteraard lekker weg bij het stoplicht. Mercedes-AMG wil de nul-tot-honderdtijd niet geven, maar houdt het op een ambitieuze zes seconden voor de 200 kilometer per uur. De topsnelheid ligt op 350 kilometer per uur.
Je kunt ook op de groene toer: met een volle batterij kan de Project One zo’n 40 kilometer rijden zonder brandstof aan te spreken.

Maar ja, Formule 1-techniek is natuurlijk niet goedkoop – al belanden sommige innovaties vroeg of laat in alle straatauto’s. De Project One begint bij een prijs van 2,3 miljoen euro. En het ziet ernaar uit dat je te laat bent als je nog niet ingetekend had, want alle 275 exemplaren zijn al vergeven.
Drievoudig Formule 1-kampioen Lewis Hamilton, één van de piloten van Mercedes, onthulde de Project One met een gelikte video.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*