Green Planet is eerste tankstation in Nederland met groene waterstof

Bron: duurzaam-actueel.nl

Green Planet biedt medio 2018 als eerste tankstation in Nederland groene waterstof aan voor personenauto’s en trucks/autobussen. Het multifuel tankstation aan de A28 bij Pesse is betrokken bij een innovatief samenwerkingsproject met onder andere Gasunie New Energy, TenneT, New Energy Coalition, EnergyStock en de TU Delft.
Groene waterstof
De groene waterstof wordt geproduceerd door water met elektriciteit te splitsen in waterstof en zuurstof (elektrolyse). Het proces start in dit geval op de Noordzee, waar duurzame elektriciteit wordt opgewekt door windmolens. Aan de wal wordt de elektriciteit via het hoogspanningsnet van Tennet vervoerd naar de Aardgasbuffer Zuidwending van EnergyStock. Hier wordt de windenergie omgezet in groene waterstof en opgeslagen in trailers waarmee het naar het tankstation in Pesse wordt vervoerd.
Duurzame energievoorziening
Waterstof wordt een belangrijke schone brandstof in de toekomstige, duurzame energievoorziening. Het kan worden ingezet als vervanger van traditionele brandstoffen in onder andere industrie, verwarming en mobiliteit/vervoer. Voor wat dit laatste betreft dient engineering en ervaring opgedaan te worden om te komen tot een innovatieve en klantvriendelijke tankfaciliteit. Green Planet, met de missie ‘today for tomorrow’, voorziet in deze mogelijkheid.


Verschoning
‘We zien het als een geweldige kans om onze bijdrage te leveren aan verdere verduurzaming en verschoning van de mobiliteitsector’, aldus Edward Doorten ondernemer en initiatiefnemer van het Green Planet project.
Green Planet
Green Planet heeft eind 2013 een ultramodern multifuel ‘tankstation’ in Pesse geopend en richt zich naast de traditionele brandstoffen op een totaalaanbod van meer duurzame en schone brandstoffen. Waterstof is daarbij een onmisbare aanvulling. ‘Sinds 2013 hebben wij veel ervaring opgedaan met het implementeren van nieuwe brandstoffen. Wij zetten onze ervaringen graag in om waterstof betaalbaar beschikbaar te krijgen voor personenauto’s, autobussen en trucks. We gaan kijken hierbij verder dan alleen de brandstof, we willen daarnaast oplossingen bieden op het gebied van aanschaf, onderhoud, leasing en het ontzorgen van de wagenparkbeheerder. Samenwerking met vele andere partijen en geïnteresseerde wagenparkbeheerders een absolute must’, Doorten.
Unieke combinatie
Patrick Cnubben, van New Energy Coalition, benadrukt de unieke combinatie van de deelnemende partijen. ‘Aan dit project nemen de hoofdtransportnetbeheerders voor elektriciteit en aardgas in Nederland deel: Gasunie en Tennet. Zij zorgen voor het transport van de duurzame elektriciteit (Tennet) en de omzetting van elektriciteit in waterstof en opslag hiervan. Alle partijen zetten zich in om robuuste stappen te zetten naar de groene waterstofeconomie in Noord-Nederland. We zijn als New Energy Coalition er trots op dat we een bijdrage hebben mogen leveren om de krachten van de diverse partijen te bundelen en mede te modelleren tot een robuust samenwerkingsproject. Dat dit gaat plaatsvinden in Noord-Nederland past bij onze rol en doelstellingen.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*