Het is te vroeg om subsidie te stoppen

Door: Leendert Florusse www.nrc.nl
Met zonne-energie in Nederland dreigt het dezelfde kant op te gaan als met windenergie. Toen de windsector zich begon te ontwikkelen, trok de overheid zich terug en werd de industrie de nek omgedraaid.
Elk jaar adviseren ECN en DNV-GL het ministerie van Economische Zaken over de hoogte van subsidies voor duurzame energie. Het advies van dit jaar is om de subsidie op kleinere zonne-energiesystemen te halveren.
Het is een bekend patroon in de duurzame energie: als iets goed begint te lopen dan moet de stekker er uit. Het denken van de adviseurs rond zonne-energie concentreert zich op de kostendaling en schaalvergroting. Maar dergelijke kostendruk brengt ook risico’s met zich mee. Vanuit de branche zelf en vanuit de verzekeringswereld worden steeds sterkere veiligheidseisen gesteld.


Bliksembeveiliging, brandbeveiliging, overspanningsbeveiliging drijven allemaal de kosten van een zonne-energie installatie op. Dat is zeer terecht maar er moet ook ruimte voor worden gelaten.
In het rapport worden een aantal fundamentele keuzes gemaakt die in feite beleidskeuzes zijn. Die keuzes sturen de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland in de richting van grote grondgebonden systemen. Maar provincies en gemeenten proberen juist de wildgroei van volgebouwde weilanden tegen te gaan. Het is juist op de daken waar in Nederland de meeste milieuwinst te halen is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*