Audi: op de automatische piloot naar de toekomst

Bron: www.audiblog.nl

•Veilig, comfortabel en efficiënt: Audi schetst toekomst van autonoom rijden
•Stap voor stap: Audi A8 nu al klaar voor ‘hoog autonoom’ rijden

Op de autotentoonstelling van Frankfurt (IAA) maakt Audi nog eens duidelijk dat het sterk inzet op autonoom rijden. Dat gebeurt om te beginnen aan de hand van de nieuwe A8, die nu al geschikt is voor ‘hoog autonoom’ rijden (level 3). Met de concept cars Elaine (level 4) en Aicon (volledig autonoom, level 5) toont Audi de volgende, fascinerende stappen.

Audi AI is de verzamelnaam voor innovatieve mobiliteitstechnologieën en -systemen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Daarmee nemen ze taken van de bestuurder over om hem/haar zo in staat te stellen zelf te kiezen hoe de tijd in de auto wordt doorgebracht. De aanduiding AI komt al terug in de naam van de conceptcars Aicon en Elaine. De nieuwe A8 maakt nu al gebruikt de AI traffic jam pilot, die autonoom rijden op level 3 onder bepaalde omstandigheden mogelijk maakt.


Jarenlange ervaring in autonoom rijden
De basis voor AI is Audi’s jarenlange ervaring met autonoom rijdende auto’s. Audi kreeg in 2013 als eerste autofabrikant een testlicentie in de Amerikaanse staten Californië en Nevada. In januari 2015 reed een Audi A7 studiemodel volledig autonoom van San Francisco naar Las Vegas en in mei 2015 was een A7 autonoom onderweg in Sjanghai.
Van assistentie naar autonomie
De ontwikkeling richting volledig autonoom rijdende auto’s gaat stapsgewijs. Er zijn branche-breed vijf niveaus van autonoom rijden gedefinieerd. Bij level 1 gaat het dan om assistentie van bijvoorbeeld adaptieve cruise control. Op het hoogste niveau (level 5) heeft de auto geen impulsen van de bestuurder meer nodig. Pedalen en een stuur zijn dan overbodig, zoals de Audi Aicon laat zien. De nieuwe Audi A8 is de eerste auto ter wereld die is ontworpen voor hoog autonoom rijden (level 3). Zijn AI traffic jam pilot kan bij snelheden tot 60 km/u op snelwegen en/of wegen met dubbele rijbanen met een afscheiding diverse rijfuncties overnemen. De invoering van de innovatieve Audi AI traffic jam pilot vereist per land specifieke aanpassingen en tests van het systeem. Bovendien moet elk afzonderlijk land het wettelijke kader voor autonoom rijden gaan bepalen. Om die redenen zal Audi de A8 stap voor stap per land met de traffic jam pilot gaan uitrusten, afhankelijk van de juridische situatie in ieder land.

Interactie
Voor een autonome toekomst zijn er twee belangrijke ingrediënten: intelligente technologieën én (online) interactie met de infrastructuur en andere auto’s. Intelligente technologieën maken niet alleen volledig autonoom rijden mogelijk, ze zijn ook in staat om de bestuurder te leren kennen en zodoende actief te ondersteunen. De auto wordt zo ook een ‘personal assistant’.
Veilig, efficiënt en comfortabel
De Audi AI-systemen van toekomstige modellen vermijden situaties die kunnen leiden tot ongevallen. De ontwikkeling van systemen die ongevallen voorkomen, heeft bij Audi de hoogste prioriteit. Nu is het namelijk nog zo dat circa 90% van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Auto’s die onderling (Car-to-X) en met hun omgeving communiceren, benutten ruimte en energie efficiënter. Audi’s met AI-technologie vermijden bijvoorbeeld files en weten waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats is. Door hun vooruitziende vermogen bewegen ze zich ook gelijkmatiger en rustiger door het verkeer. Zo dragen autonoom rijdende auto’s ook bij aan het verlagen van het energieverbruik en het ontlasten van drukke routes en zorgen ze voor extra comfort én tijdwinst voor de inzittenden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*