Wereldwijde wedloop van batterijfabrieken

Door: Johan van Heerde                 www.trouw.nl

Na Azië en de VS komt nu ook Europa tot het inzicht dat er snel gereageerd moet worden op de vraag naar accu’s.

Terwijl in Azië en de VS gigafabrieken voor de productie van lithium-ion accu’s uit de grond worden gestampt, staat er in Europa nog geen enkele. Dat moet anders vindt EU-commissaris Maros Sefcovic. Hij pleit voor een Europees consortium dat de accu’s, die elektrische auto’s van stroom voorzien, op grote schaal gaat produceren.

Sefcovic noemt het consortium in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung de ‘Airbus voor batterijen’. Daarmee verwijst de eurocommissaris naar de vliegtuigbouwer die werd gevormd uit een samenwerkingsverband van Franse, Duitse, Britse en Spaanse vliegtuigfabrikanten om tegenwicht te bieden aan concurrenten uit de Verenigde Staten. Hetzelfde moet nu ook gebeuren in de accu-industrie om niet nog verder achterop te raken, meent Sefcovic. De Slowaak stelt twee miljard euro aan Europese subsidies beschikbaar om bij autofabrikanten en ontwikkelaars steun voor zijn plan te vinden.

Evident

Dat er iets moet gebeuren, lijkt evident. Elektrisch rijden wordt omarmd door bijna alle autofabrikanten. Maar de lithium-ion accu’s die de elektrisch voortgedreven auto’s van stroom moeten voorzien worden nu nog beperkt geproduceerd. Daar komt wel langzaam verandering in.

Het Amerikaanse Tesla bouwt in de woestijn in Nevada een enorm batterijencomplex, in China komt het bedrijf CATL met de grootste accufabriek ter wereld. In heel Azië worden acht enorme fabrieken voor accu’s uit de grond gestampt. Ook in Europa wordt een fabriek voor lithium-ion accu’s gebouwd, maar door een Aziaat: het Koreaanse bedrijf LG Chem.

Vraag stijgt snel

Toch lijken al die fabrieken nog niet te volstaan. Simon Moores, directeur van het Amerikaanse onderzoeksbureau Benchmark Mineral, verwacht dat in 2021 de capaciteit zo’n 289 gigawattuur aan accu’s is. De prognose is dat de vraag in 2025 stijgt tot meer dan 550 gigawattuur. Ter indicatie: de nieuwe fabriek van Tesla produceert voor 35 gigawattuur aan accu’s. Moores denkt dat de industrie zeven tot tien miljard dollar nodig heeft om te voldoen aan de toekomstige vraag.

Een deel van dat geld wordt nu door EU-commissaris Sefcovic in de vorm van subsidie beschikbaar gesteld. Volgens The Financial Times organiseert Sefcovic volgende week een top om zijn plannen met de industrie te bespreken. Chemieconcerns BASF en Solvay, autofabrikanten Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz en Renault, batterijenproducent Saft en het Duitse concern Siemens geven acte de présence.

De bedrijven gaan in gesprek met onder meer Northvolt, een Zweeds initiatief voor de bouw van een accufabriek ter waarde van vier miljard euro en Terra E, een samenwerkingsverband van 17 bedrijven dat in Duitsland een van de grootste batterijfabrieken van de wereld wil bouwen. De bedrijven zijn nog op zoek naar geld.

Aanjager

Op de vraag of de EU met Sefcovic als aanjager op tijd anticipeert op de wereldwijde wedloop van batterijfabrieken antwoordt onderzoeker Moores met een duidelijk nee. “Europa is voor honderd procent afhankelijk van accucellen uit Azië. Met name Duitse autoproducenten hebben het meeste te verliezen en zullen snel op zoek moeten naar een oplossing. Het bouwen van fabrieken voor accu’s alleen volstaat niet, Europa zal ook op zoek moeten naar grondstoffen zoals lithium, grafiet, kobalt en nikkel. Die heeft het nu niet.” Chili is de voornaamste leverancier van lithium, China levert het meeste grafiet.

Dat laatste is misschien wel het grootste probleem, meent Moores. Op Twitter liet hij alvast doorschemeren wat zijn belangrijkste waarschuwing is: ‘Zij die de grondstoffen, vereist voor lithuim-ion batterijen beheersen, controleren de markt en daarmee de volgende generatie van de auto- en energie-industrie.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*