SURUS brengt autonoom rijden naar het leger

Bron: www.groen7.nl

Dat is de SURUS van General Motors. SURUS staat voor Silent Utility Rover Universal Superstructure. Deze superstructuur is in essentie een vrachtwagenplatform, met een brandstofcel die zorgt voor de aandrijving. Bovendien kan er autonoom worden gereden. De SURUS komt vooral tot zijn recht als de omstandigheden echt zwaar zijn. De SURUS moet worden ingezet voor transport in gebieden die zijn geteisterd door natuurrampen, of lijden onder conflicten. Het voertuig wordt gepresenteerd op een bijeenkomst van het Amerikaanse leger, maar lijkt niet te zijn voorbestemd voor militaire inzet. De SURUS komt in verschillende zware omstandigheden tot zijn recht.

Er zijn verschillende toepassingen denkbaar; de SURUS is niet noodzakelijk één voertuigtype. Het kan zowel een vrachtwagen zijn, als een noodstroomvoorziening. Het voertuig is in ieder geval zelfrijdend en kan in allerlei moeilijke omstandigheden zijn weg vinden. De brandstofceltechnologie zorgt voor een lage milieudruk, maar er moet uiteraard wel voor worden gezorgd dat er waterstof kan worden getankt. Ook is de SURUS wendbaar, er is vierwielsturing. Met lithium-ion accupakketten en een tweede generatie brandstofceltechnologie, is het rijbereik circa 650 km (meer dan 400 mijlen).

Een van de manieren om het voertuig in te zetten is in een leader-follower configuratie. Zodat er binnen het leger op het gebied van logistiek minder mankracht nodig is. Het Amerikaanse leger heeft overigens sinds april dit jaar een Chevrolet Colorado ZH2 op preoef, om te testen met waterstof in een militaire omgeving.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*