Ostfalia Hochschule werkt aan elektrische Ultralight

Bron: www.at-aandrijftechniek.nl

Een ultralicht vliegtuig (ultralight) dat op water en land kan starten en landen en wordt aangedreven door meerdere elektromotoren en een gasturbine. De faculteit Voertuigtechniek aan de Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften in Wolfsburg onderzoekt momenteel of deze wereldprimeur technisch is te realiseren.

De werkgroep ‘Voertuigthermodynamica en alternatieve aandrijvingen werkt in het kader van dit project samen met Flywhale Aircraft in Dötlingen (halverwege Cloppenburg en Bremen), dat al een amfibievliegtuig heeft ontwikkeld, de Flywhale.

Tot nu wordt het vliegtuig aangedreven door een verbrandingsmotor. Door het onderzoek aan Ostfalia moet in de toekomst ook zo’n lichtgewicht vliegboot met elektrische aandrijving mogelijk worden.

Elektrische ultralight

Hiertoe moet het vliegtuig door meerdere elektromotoren worden aangedreven. Een uitdaging zal vooral de beperkte actieradius zijn. Gegeven de batterijcapaciteit kunnen met de Flywhale, net als met elektrische auto’s, slechts beperkte afstanden worden afgelegd.

De op het oog eenvoudigste oplossing – vergroting van het batterijsysteem – is bij een ultralicht vliegtuig gezien het hoge extra gewicht echter niet mogelijk. Om dit probleem op te lossen, ontwikkelen de wetenschappers in Wolfsburg nu een lichte microgasturbine, die is aangepast aan het vermogen en de massa van het vliegtuig. Door het gebruik hiervan moet de actieradius van de ultralight worden verhoogd.

Maar het is niet ondenkbaar dat de door Ostfalia te ontwikkelen gasturbine bijvoorbeeld ook in de automobielindustrie toepassing kan vinden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*