Deze windmolen maakt waterstof van elektriciteit

Bron: www.engineersonline.nl

Het Wieringermeer krijgt in 2019 de eerste ‘waterstofmolen’ ter wereld. Als het aan waterstofleverancier Hygro, windturbinefabrikant Lagerwey en onderzoeksinstituut ECN ligt tenminste. Ook Havenbedrijf Rotterdam ziet kansen voor ‘Power to hydrogen’.

De elektriciteit die de windmolens genereren, kan via elektrolyse worden omgezet in waterstof en zuurstof. In het Wieringemeerplan wordt dit waterstof via een ondergrondse leiding naar het NXT-tankstation in Alkmaar vervoerd. Vrachtwagens en andere voertuigen die zijn uitgerust met een brandstofcel kunnen daar vervolgens hun waterstoftank vullen.

Rotterdam

Het havenbedrijf maakt vergelijkbare plannen, maar dan voor windmolenparken op zee. Extra windmolens op de Noordzee zullen Nederland vanaf 2030 namelijk 12 gigawatt extra vermogen leveren.
“Met diverse scenarioanalyses hebben we onderzocht welke kansen wind op zee biedt, welke technologieën mogelijk zijn en wanneer die beschikbaar komen”, legt onderzoeker Christophe Hoegaerts van TNO uit. “Het Havenbedrijf kan bijvoorbeeld een rol spelen als aanjager voor de omzetting van elektriciteit in waterstof op momenten dat er te veel van is: Power to Hydrogen. Zogeheten elektrolyzers worden steeds efficiënter. Voor de gebufferde groene waterstof bestaan veel toepassingen: van het verbranden voor warmte tot innovatieve elektrochemie voor de productie van chemicaliën.”

Schaarse grond op Maasvlakte

Randolf Weterings, businessmanager bij het Havenbedrijf Rotterdam: “Als we de groene energie optimaal willen benutten voor industriële processen in de Rotterdamse haven, dan zullen we windaanlanding op de Maasvlakte moeten faciliteren. Echter de ruimte is beperkt, waardoor we grootschaliger moeten durven denken om efficiënt gebruik te kunnen maken van de schaarse grond.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*