Elektrische auto’s kunnen elektriciteitsnet balanceren

Elektrische auto’s zijn nu al technisch in staat om ingezet te worden als regel- en reservevermogen om het elektriciteitsnet te balanceren. Dit regel- en reservevermogen wordt door TenneT ingeschakeld ten tijde van een balansverstoringen in het net. Omdat deze vaak onverwachts plaatsvinden, dient hier vrijwel direct op gereageerd te worden. Deze rol is doorgaans weggelegd voor (fossiele) elektriciteitscentrales. Een proef liet zien dat elektrische auto’s deze taak deels zouden kunnen vervullen, ten gunste van de autorijder.
Vijf Tesla bezitters hadden zich verzameld bij het Testcentrum van ElaadNL in Arnhem. Zij maakten deel uit van een primeur: hun auto’s werden ingezet om op basis van real time signalen, het nationale elektriciteitsnet te balanceren. Via het smart charging platform van Jedlix werd het laadproces van de auto draadloos aangestuurd op basis van stuursignalen zoals die van TenneT.
Onoph Caron, directeur van ElaadNL: “Jedlix en ElaadNL werkten al nauw samen op het gebied van smart charging innovaties en de demonstratie van vandaag is een volgende stap hierin. Deze innovatie van Jedlix toont wederom het potentieel van smart charging aan en ik ben blij om te zien dat ons testcentrum hier een belangrijke bijdrage in kan leveren. Dit zorgt voor een soepele integratie van elektrische auto’s in het elektriciteitsnet en de elektrische rijder profiteert ervan mee”
Voorwaarde voor het inzetten van elektrische auto’s voor balans op het net is dat het laadproces snel genoeg kan worden beïnvloed. Om dit te testen is gebruik gemaakt van het testcentrum van ElaadNL in Arnhem. Daar waren de noodzakelijke meetinstrumenten aanwezig om te verifiëren dat de auto’s inderdaad snel genoeg reageren op signalen van TenneT. Het resultaat was positief, de metingen laten zien dat de auto’s in staat zijn om binnen de vereiste 30 seconden te reageren.
Met deze demonstratie is aangetoond dat de meer dan 7.000 Tesla’s die in Nederland rijden, nu al technisch in staat zijn om te kunnen worden ingezet als regel- reservevermogen indien deze zijn aangesloten bij het Jedlix platform. Voordat de autogebruiker hier ook daadwerkelijk van kan profiteren, dient de balanceringsmarkt daarvoor wel toegang te bieden aan decentrale vormen van flexibiliteit zoals de accu’s in elektrische auto’s. Jedlix is hiervoor in gesprek met TenneT, die ook middels andere trajecten onderzoekt op welke manier de huidige balanceringsmarkt aangepast kan worden om de nieuwe en toekomstige marktspelers te faciliteren. Daarnaast heeft TenneT als doel om een level-playingfield voor alle technologieën te creëren, onder andere voor decentrale bronnen zoals elektrische auto’s.
Jedlix zal vanaf voorjaar 2018, de flexibiliteit in het laadproces van de aangesloten elektrische auto’s, bij TenneT aanbieden als regel- reservevermogen. Hiermee kan Jedlix extra waarde creëren met smart charging, bovenop wat nu al wordt behaald in samenwerking met energieleveranciers. Het voordeel voor de autobezitter kan daarmee oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*