‘Nederland wereldwijd op tweede plek met elektrisch rijden’

Nederland staat wereldwijd op de tweede plaats wat betreft het aandeel elektrische auto’s op de totale automarkt. Afgelopen jaar was 6,4 procent van de auto’s in ons land volledig elektrisch aangedreven of een hybride.

Alleen Noorwegen deed het beter met 29 procent, blijkt uit een woensdag gepubliceerd overzicht van het internationaal energieagentschap IEA.

Wereldwijd groeide het aantal elektrische auto’s vorig jaar naar twee miljoen. Een jaar eerder werd de grens van een miljoen overschreden.

China blijft in absolute zin de grootste markt voor elektrische auto’s. Zo’n 40 procent van de elektrische auto’s was in dat land te vinden.

Druppel

Afgezet tegen het totale aantal auto’s gaat het nog altijd om een druppel op de gloeiende plaat: slechts 0,2 procent van alle auto’s ter wereld rijdt op stroom. De verwachtingen zijn dat de markt groeit naar tussen de negen en twintig miljoen voertuigen in 2020 en veertig tot zeventig miljoen in 2025.

Volgens IEA is er nog een lange weg te gaan voordat elektrisch rijden een serieuze bijdrage kan leveren aan het voorkomen dat de temperatuur op aarde met meer dan 2 graden stijgt. Daarvoor moeten er vóór het jaar 2040 zeker 600 miljoen elektrische auto’s zijn.

Lokaal

Lokaal heeft de elektrische auto al wél impact. Veel steden, zoals Amsterdam, Parijs en Londen, stimuleren het gebruik van elektrische auto’s om de luchtkwaliteit te verbeteren.

In de Verenigde Staten werkt een verbond van steden aan de grootschalige inkoop van elektrische voertuigen om in te zetten als bijvoorbeeld politiewagens en vuilniswagens

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*