DUURZAAM RIJDEN IN NEDERLAND EN EUROPA

Milieubewustheid en maatschappelijk verantwoordelijkheid komt steeds hoger in het vaandel te staan bij Nederlanders. Bij aankopen van voedsel in de supermarkt kiezen we vaker producten die op een duurzame wijze voor het milieu en de dieren zijn geproduceerd en bij kledingaankopen is het belangrijk dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Ook de automarkt maakt verandering mee. Zowel op Europees vlak als in Nederland zelf. Wijkopenautos.nl heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen op de automarkt voor hybride auto’s en volledig elektrische auto’s tussen 2014 en 2017.

Ontwikkelingen op de elektrische automarkt

Wie dagelijks op de Nederlandse (of Europese) autowegen rijdt zal zien dat elektrische auto’s nog een lange weg te gaan hebben. Veruit het merendeel van de auto’s die rondrijden beschikken nog over een traditionele verbrandingsmotor. Toch laat het onderzoek van Wijkopenautos.nl zien dat zowel hybride als elektrische voertuigen de laatste jaren een duidelijke groei doormaken.

Er zijn duidelijke verschillen te zien tussen het percentage hybride en elektrische auto’s van de nieuw geregistreerde voertuigen en gebruikte auto’s. Tussen 2014 en 2017 was 6,67% van alle nieuw geregistreerde auto’s een hybride en 1,85% een elektrische auto. Over dezelfde jaren was er bij de gebruikte auto’s een veel lager percentage te zien. Gebruikte hybride auto’s besloegen hier slechts 0,32% van het marktaandeel en gebruikte volledig elektrische auto’s hadden een marktaandeel van 0,11%. Kortom, de toename in nieuwe auto’s van de segmenten elektrisch en hybride laat een duidelijke stijging zien van het milieubewust rijden. Nederland heeft hiermee een veel groter percentage dan andere Europese landen, zoals landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. De onderstaande afbeeldingen laten een duidelijk verschil zien tussen Nederland en andere Europese landen.

Een van de redenen waarom andere landen nog geen sterke groei laten zien is het beperkte aantal laadstations. Hoewel dit ook een reden is voor veel Nederlanders om nog niet te kiezen voor elektrisch rijden, loopt Nederland ook op het gebied van laadstations ver aan kop. Per 100.000 inwoners heeft Nederland namelijk 191,3 laadstations. Oostenrijk staat op nummer 2, maar heeft al een duidelijk lager aantal laadstations per 100.000 inwoners, namelijk 47.

De populairste hybride en elektrische auto’s

Hoewel de meningen zijn verdeeld over het kopen van een elektrische occasion, zijn er ook genoeg redenen om al wel te kiezen voor een tweedehands hybride of elektrische auto. Zo zijn de batterijen van de afgelopen jaren steeds beter geworden en behouden deze auto’s toch veel van hun waarde.

Ga je voor een tweedehands volledig elektrische auto? Volgens het onderzoek is de Renault Zoë de populairste occasion gevolgd door de Nissan Leaf. Op nummer 3, 4 en 5 staan respectievelijk de Opel Ampera, de BMW i3 i3 en de Smart Fortwo. Onder de gebruikte hybride auto’s is de Toyota Prius veruit de populairste gebruikte auto. De nummer 2 t/m 5 worden respectievelijk ingenomen door de Honda Insight 1.3, de Lexus CT 200h, Lexus RX 450h en de Porsche Cayenne.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*