POPULAIRE ELEKTRISCHE AUTO’S IN NEDERLAND

De verkoop van elektrische auto’s is sinds begin dit jaar in een stroomversnelling geraakt. Nederland hoort binnen de EU zelfs tot de kopgroep qua elektrische autoverkoop. We zitten nu halverwege 2018 en volgens de laatste cijfers overtreft het aantal registraties van volledig elektrische auto’s dit jaar gemakkelijk die van vorig jaar. Dat komt door de aanhoudende fiscale stimuleringen voor elektrisch rijden en de introductie van nieuwe betaalbare modellen.

Registraties

De cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland telden op 31 mei 2018 129.798 elektrische voertuigen in totaal. Daar zitten ook elektrische bussen en motorfietsen tussen. Kijk je puur naar de volledig elektrische auto’s, dan gaat het om 27.719 registraties. Een stijging van 6.604 voertuigen sinds 1 januari!

 

Volledig elektrische auto’s steeds populairder

Het percentage elektrische auto’s van de totale verkoop stijgt naar 3.3 procent. Het gaat dan om zowel plug-in hybrides als 100 procent EV’s, maar 88 procent van deze auto’s hoort inmiddels tot die laatste volledig elektrische groep. De PHEV-verkoop is flink geslonken, met maar één model in de top 10 elektrische auto’s. Een plug-in hybride rijden levert dan ook geen bijtellingsvoordeel meer op in Nederland.

Meer elektrisch vervoer om uit te kiezen

De Tesla Model S blijft nummer 1 onder de elektrische auto’s maar voelt de hete adem van de nieuwe Nissan Leaf in zijn nek. De nieuwe iteratie van Nissan heeft zijn accupakket sterk verbeterd waardoor de actieradius flink is toegenomen. De Leaf is bovendien voor veel meer Nederlanders betaalbaar. Elektrische auto’s zijn steeds beter betaalbaar en het binnen het zakelijk leasen neemt de populariteit van een EV toe. Naast elektrische auto’s is er tevens meer behoefte aan elektrisch vervoer voor korte afstanden, met name in steden met milieuzones. Daarom bieden ook steeds meer leasemaatschappijen elektrische fietsen, scooters en e-cars aan.

Bijtellingsregels

Andere populaire elektrische auto’s zijn de Tesla Model X, de Volkswagen e-Golf, de Renault Zoe en de Opel Ampera-e. Verwacht wordt dat er de komende jaren steeds meer redelijk betaalbare auto’s op de markt verschijnen. Dat is ook nodig want de bijtellingsregels voor duurdere elektrische modellen worden aangescherpt in 2019. Dan komen alleen nog emissievrije auto’s onder de € 50.000.- in aanmerking voor 4% bijtelling.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*