BMW geeft i3 en i8 een huid van 24 karaat goud

Goud maakt duidelijk een terugkeer, maar niet op de manier waarop we het hoopten.

Hoewel het nieuws ons regelmatig anders wil doen vermoeden, leven we wel degelijk in tijdperk van overvloed. Met name in de westerse wereld komt dit gegeven veelvuldig naar de oppervlakte drijven. Natuurlijk kun je hier ook in doordraven. Dit zien we vooral bij rijke figuren met aandachtsproblemen. Niets zegt immers “kijk mij eens baden in pegels,” dan rondrijden in een volledig gouden auto. Inmiddels blijkt dat we diezelfde levensovertuiging ook bij autofabrikanten zelf terug kunnen vinden.

BMW Tsjechië heeft recentelijk namelijk een tweetal i-modellen ter wereld gebracht, die in angstaanjagend veel goud zijn gehuld. Beide auto’s krijgen een gouden douche (niet googlen), die er maar liefst vier lagen inhakt. Het 23,75 karaat goud is tot stof gestampt en toegepast door de officiële (Tsjechische) kleurenpartner van BMW, Toplac. De kleuren van de BMW i3 (rijtest) en i8 (rijtest) Starlight Edition, zoals de wagens heten, moet zoals de naam doet vermoeden een met sterren overgoten nacht nabootsen.

Afgezien van het feit dat de one-off BMW’s niet bepaald tot de verbeelding spreken, worden de ‘groene’ auto’s hierdoor ook nog eens een rijdende bron van huichelarij. Het mijnen van goud is namelijk uitermate slecht voor het milieu. Zo slechts zelfs, dat het opgraven van nog geen 30 gram van het edelmetaal meer dan 18.000 kg aan rotzooi met zich mee kan brengen. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid vervuiling die eraan verbonden is.

Gelukkig hoeven we je goede humeur niet volledig met de grond gelijk te maken, want ook aan dit verhaal zit een gouden zilveren lijntje. BMW Tsjechië doneert de opbrengst van de auto’s, die beiden geveild zullen worden, namelijk aan een goed doel. De stichting VIZE 97 krijgt het geld in handen en zal dit gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*