IS DE RENAULT EZ-ULTIMO DE TOEKOMST VAN MOBILITEIT?

Autonoom, elektrisch en volledig verbonden met zijn omgeving

De Renault EZ-Ultimo is nog verre van productierijp. Het is een verregaande studie van een soort rijdende smartphone, waarmee je alles kan behalve zelf sturen.

EZ-Ultimo

De Renault EZ-Ultimo is een luxueuze robo-voertuig dat je op alle mogelijke manieren bij kan staan. Bijvoorbeeld voor een specifieke trip of een reservering voor een dag. De gebruikers kunnen op verschillende manieren reserveren.

Studiemodel van een robo-voertuig

Dit studiemodel, onthuld op de Autosalon in Parijs, is een idee van een openbaar voertuig dat bijvoorbeeld vijfsterrenhotels of luchtvaartmaatschappijen kunnen inzetten om hun klanten premium vervoer aan te bieden. Renault ziet ook mogelijkheden voor digitale taxidiensten en mobiliteitsaanbieders.

Autonoom rijden niveau 4

De Renault EZ-Ultimo is een voertuig zonder bestuurdersplek en uitgerust met autonome rijtechnologie op niveau 4. Dat betekent dat het zijn afstand ten opzichte van de voorligger bewaart, in de rijbaan kan blijven, van rijstrook kan wisselen (bijvoorbeeld bij een inhaalactie) en kan keren op een kruising. De auto kan zichzelf ook beveiligen in geval van uitzonderlijke incidenten in zijn omgeving.

Afgebakende route

Dankzij de niveau 4-technologie is de EZ-Ultimo in staat om zowel in als buiten de stad te rijden, zoals naar een luchthaven of van een hotel naar een toeristische locatie.

Er gelden hierbij twee voorwaarden: de route dient duidelijk te worden afgebakend en in HD te worden afgebeeld, zodat het voertuig uiterst betrouwbare informatie heeft over zijn exacte positie op de weg.

Aangesloten op infrastructuur

Het voertuig dient te zijn aangesloten op de snelweginfrastructuur, zoals verkeerslichten, kruispunten en eventuele tolpoorten, zodat het autonome systeem tijdig kan anticiperen op kritieke punten of obstakels op de weg.

Ongeacht de situatie zijn de dezelfde sensoren actief: radar, lidar, camera’s en ultrasone sensoren. De software verwerkt en analyseert alle data die de sensoren verzamelen en past zich – qua instelling – automatisch aan zodra de situatie verandert van in de stad naar buiten de stad en andersom.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*