BELGIË OP STOOM MET OPENEN WATERSTOFTANKSTATIONS

Daar kan Nederland nog wat van leren

Het Belgische Colruyt Group heeft een publiek waterstofstation in Halle geopend en investeert daarnaast nog eens 35 miljoen euro in waterstof en vier andere stations. Daarmee is België goed op stoom met het openen van waterstofstankstations.

Halle, net onder Brussel

Het waterstofstation in het Belgische Halle – gelegen onder Brussel – is bijzonder, want het is het eerste tankstation waar waterstof wordt aangeboden in een multifuel tankstation, naast benzine, diesel en CNG. Ook uniek: de waterstof wordt ter plaatse geproduceerd uit groene energie van een windmolen.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Het waterstofstation past binnen het project ‘Waterstofregio 2.0’, zo meldt opwegmetwaterstof.nl, en wordt mede gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, een samenwerkingsverband waarbij overheden en bedrijven in België en Zuid-Nederland betrokken zijn.

Verdere verduurzaming

Colruyt Group heeft de overtuiging dat waterstof een belangrijke rol kan spelen in de verdere verduurzaming van mobiliteit en energievoorzieningen. “Dit eerste publieke station voor waterstof is dus zeker geen alleenstaand verhaal”, vertelt Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group. “De komende vijf jaar willen we met Colruyt Group nog 35 miljoen euro extra investeren in de waterstofeconomie, onder meer voor vier nieuwe waterstofstations.”

Interessanter

Hoe meer waterstoftankstations er zijn, hoe interessanter het voor autofabrikanten is om met een waterstofauto te komen. Er zijn er op dit moment al twee te koop in Nederland: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Momenteel zijn er in Nederland slechts vier waterstoftankstations operationeel. Die staan in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. In Pesse, Breda, Amsterdam, Utrecht en bij Schiphol en Rotterdam Airport moeten er ook komen. In 2020 moeten in ons land ten minste twintig tankstations operationeel zijn. Dat duurt dus nog even.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*